Obiskala napačen kurnik

Kokoši »neizkušeno« lisico izkljuvale do smrti

S.R.
19. 3. 2019, 20.50
Deli članek:

Na severozahodu Francije je v nenavadnih okoliščinah umrla mlada lisica.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nočni roparski pohod te nesrečne lisice se ni iztekel po pričakovanjih. Povsem očitno ni predvidela, da jo v kokošnjaku v lasti srednje šole Gros-Chene v Bretaniji čaka kar 3000 kokoši in gotova smrt. Na njeno truplo so zjutraj na rednem obhodu naleteli šokirani dijaki. »Tam v kotu smo našli to mrtvo lisico. Zaradi črednega nagona so jo izkljuvale,« je za tiskovno agencijo AFP pojasnil Pascal Daniel, ki je na tej kmetijski šoli odgovoren za kmetovanje. 

Šlo naj bi sicer za od pet do šest mesecev starega lisjaka, ki je v dolžino meril približno 60 centimetrov. Torej še vedno mladiča. Kokoši so ga po tem, ko je v kokošnjaku ostal ujet – vrata s svetlobnimi senzorji se po sončnem zahodu namreč avtomatsko zaprejo -, obkolile, se ga lotile s kljuni in ga končno obvladale. V incidentu domnevno ni bila poškodovana nobena kokoš. 

Eden od francoskih strokovnjakov za prostoživeče živali je za lokalni časopis France Oest dejal, da je dogodek sicer »presenetljiv,« a da lisica bržkone ni klonila zgolj zaradi skupne moči krdela kokoši, temveč so morali obstajati tudi drugi razlogi. Kruta smrt je bila po njegovih besedah prej posledica mladosti in neizkušenosti, lisica pa je morda bila tudi poškodovana. »Vemo, da se bodo kokoši s šibko in nemočno živaljo podale v boj,« je dodal. Zadnji primer, ko je enega kokošnjakov na šoli obiskala lisica, se je zgodil pred več kot letom dni. Takrat je bil rezultat nekoliko drugačen, pa je zaključil Daniel.