Nemški politik

Dramatično opozorilo: V BiH mogoča nova vojna, vse je v rokah Merklove

T.L.
19. 3. 2019, 20.20
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 20.35
Deli članek:

To opozarja nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Christian Schwarz-Schilling.

Profimedia
Christian Schwarz-Schilling

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schwarz-Schilling je pred dnevi opozoril, da so razmere v tej državi zelo nestabilne in ni izključil možosti novega vojnega spopada. Pozval je mednarodno skupnost k hitremu ukrepanju, ob tem pa zatrdil, da je Nemčija pripravljena ukrepati.  

V intervjuju za sarajevsko komercialno televizijo Face TV je Schwarz-Schilling dejal, da je zdaj vse v rokah nemške kanclerke Angele Merkel, ker da se zdi, da ZDA ne vedo več, kako upravljati s stanjem na Balkanu in posledično tudi v BiH.  

Kancelarka Merkel ima zdaj dovolj izkušenj, da vidi, da se Balkana ne sme zapostaviti, je dejal nemški politik, ob tem pa je opozoril še, da je potrebno pozornost nameniti tudi vlogi Hrvaške. 

"Ona (Merklova) vidi, da se stvari spreminjajo, da igra Hrvaške pri tem veliko vlogo," je dejal Schwarz-Schilling in dodal, da ima desničarska politika podporo Hrvaške. Kot je dejal, v BiH pogosto omenjejo "tretjo entiteto in to je nekaj, kar podpira hrvaška vlada. Gre za sodelovanje Hrvaške in stranke HDZ. Če tu, v Bosni in Hercegovini, ne bo nihče ukrenil nič, če bodo vsi uspavani, do vojne lahko pride, jasno. Tu še vedno nihče ni nikogar naučil, kako deluje demokracija," je dejal nemški politik.

Schwarz-Schiling je dejal, da mednarodna skupnost ne sme več oklevati, kot se je že zgodilo v preteklosti. KOt primer neodločnosti je navedel primer pomanjkanje podpore pri menjavi Milorada Dodika leta 2007 zaradi njegove nacionalistične retorike in grožnjami z referendumom o odcepitvi republike Srbske. 

Nemški politik trdi, da je tedaj obstajala "načelna pripravljenost", da se menjavo Dodika podpre, vendar pa se ni zgodilo nič, ker, kot je dejal,"ni bilo zelene luči" iz Washingtona. 

"Jaz, kot visoki predstavnik, sem ga želel zamenjati, ampak Američani Dodika niso izpustili. Zaradi tega mi niso podaljšali mandata, saj so vedeli, da bi ukrepal, da jih ne bi poslušal. Zaradi tega so se me želeli rešiti," je dejal Schwarz-Schilling.