29. marec vse bližje

V EU sprejeli ukrepe za primer brexita brez dogovora

T.L./STA
19. 3. 2019, 17.36
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 17.51
Deli članek:

Mayeva se pred vrhom EU skuša izogniti brexitu brez dogovora

Profimedia
Britanska premierka piše v Bruselj.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca, pričakovati pa je, da bo britanska premierka Theresa May na četrtkovem vrhu EU zaprosila za preložitev brexita. Glede na to, da še vedno ni jasno, kakšen načrt bo predstavila voditeljem EU, so vse glasnejše bojazni, da se bo 29. marca dejansko zgodil brexit brez dogovora.

Države članice EU so danes v okviru priprav na možnost, da Velika Britanija unijo zapusti brez dogovora, sprejele vrsto ukrepov, s katerimi bi EU omilila posledice neurejenega brexita na področjih, kot so promet, ribištvo, prispevki za socialno varnost ter program izmenjave študentov Erasmus+.

Predvideni ukrepi naj bi zaščitili pravice tako državljanov Evropske unije kot Velike Britanije na področju socialne varnosti, recipročnih izplačil pokojnin in zdravstvenega zavarovanja. 

Zagotovili naj bi tudi "osnovno povezanost zračnega prometa" ter omogočili nadaljevanje osnovnega cestnega tovornega prometa in prevoza potnikov, so sporočili v Bruslju. 

Evropski in britanski študenti, ki študirajo na univerzah v tujini v okviru programa Erasmus+, bodo lahko študij zaključili tudi po brexitu. 

Ukrepi bi začeli veljati dan po tem, ko bi Velika Britanija iz unije izstopila brez dogovora. Vendar pa ne bodo zagotavljali vseh prednosti članstva v EU ali pogojev kakršnega koli prehodnega obdobja, poudarja EU in dodaja, da so nekateri ukrepi odvisni od recipročnih ukrepov, ki bi jih sprejela Velika Britanija. 

Mayeva piše pismo

Britanska premierka Theresa May se pred četrtkovim vrhom EU skuša izogniti brexitu brez dogovora. Kot je danes povedal njen tiskovni predstavnik, bo v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku predstavila načrt za preložitev brexita. Obenem si njena vlada še naprej prizadeva, da bi parlament v Londonu naposled sprejel ločitveni sporazum. 

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je po poročanju britanskega BBC dal vedeti, da bi poslanska zbornica lahko o sporazumu, ki ga je že dvakrat zavrnila, glasovala prihodnji teden. Še pred tem pa naj bi Mayeva zaprosila EU za preložitev izstopa, predvidenega za 29. marec.

Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa. Premierkin tiskovni predstavnik je danes dejal, da bo Tusk njeno pismo v zvezi z dopolnitvijo 50. člena pogodbe o EU prejel drevi ali v sredo.

Vlada Mayeve si je prizadevala, da bi britanski parlament ta teden najkasneje do srede še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu in nato naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev brexita želijo Britanci. V primeru, da bi dogovor potrdili, bi britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi izstopa iz povezave.

A predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal "praktično enak". EU vztraja, da se o sporazumu, o katerem sta se strani dogovorili novembra lani, ne bo več pogajala.

Kljub temu si vlada prizadeva v parlamentu pridobiti zadostno podporo za ločitveni sporazum. Po poročanju AFP se tako nadaljujejo pogovori, s katerimi skuša vlada prepričati poslance svoje Konservativne stranke in ulstrskih unionistov (DUP), naj vendarle podprejo sporazum.

Na Otoku tudi krožijo govorice, da tudi dogovor z EU o preložitvi brexita ne bo zadostoval, da bi Bercow odobril vnovično glasovanje o ločitvenem sporazumu prihodnji teden.

Evropski voditelji medtem pozivajo London, naj jasno pove, kaj želi, in svarijo, da obstaja tveganje, da bo Združeno Kraljestvo povezavo 29. marca po 46 letih članstva zapustilo brez dogovora.