Dražji tehnični pregled in vozniška dovoljenja

»Vse se draži. Kam bodo še šle cene?!«

Monika Horvat/Štajerski tednik
19. 3. 2019, 20.10
Deli članek:

Cena obrazcev za vozniška dovoljenja je namesto prejšnjih 3,27 evra po novem 7,23 evra. Podražili so se tudi tehnični pregledi – od pol evra do skoraj tri evre, odvisno od vozila.

Arhiv Novice Svet24
Cene v nebo

Na Javni agenciji RS za varnost prometa ter ministrstvu za infrastrukturo so na kratko pojasnili, da je razlog za podražitev uskladitev z inflacijo.

Sredi februarja so začele veljati nove, višje cene obrazcev za vozniška dovoljenja, s prvim marcem pa tudi cene tehničnih pregledov. Cena za obrazec za vozniška dovoljenja je poskočila s 3,27 na 7,23 evra, kar je več kot enkrat več. Po žepih pa udarjajo tudi za tri odstotke višje cene tehničnih pregledov za vsa vozila. Medtem ko ste še do marca za tehnični pregled za osebni avtomobil z maso do 2500 kilogramov odšteli 33,97 evra, boste zdaj 34,99 evra (vse cene so z DDV), za osebni avtomobil z maso nad 2500 kilogramov pa namesto 42,80 evra 44,08 evra, torej dober evro več. Tehnični pregled za motorno kolo po novem stane 18,18 evra oziroma nekaj več kot pol evra več.

Cene spreminjajo v skladu z dejansko rastjo cen življenjskih potrebščin

Še najbolj pa bo podražitev udarjala po žepu lastnike avtobusov in tovornih ali vlečnih vozil. Cena za avtobus kategorije M2, tovorno ali vlečno vozilo kategorije N2 se je zvišala z 78,09 na 80,43 evra, za avtobus kategorije M3 in tovorno ali vlečno vozilo N3 pa z 89,56 na 92,25 evra. Cene slednjih se tako zvišujejo za skoraj tri evre.

Za slab evro so višje cene tehničnih pregledov za priklopno vozilo kategorij O1 in O2 (z 22,72 na 23,40 evra) ter za kategoriji O3 in O4 (z 49,94 na 50,90 evra). Namesto 22,94 evra tehnični pregled za traktor stane 23,63 evra, za traktorski priklopnik pa 17,27 evra oziroma pol evra več. Na Javni agenciji RS za varnost prometa ter ministrstvu za infrastrukturo so na kratko pojasnili, da je razlog za podražitev uskladitev z inflacijo.

Infografika Novice Svet24
Cene tehničnih pregledov

»Vse se draži. Kam bodo še šle cene?!«

»Boter podražitvam je država z dvigom plač v javnem sektorju.«

Po mnenja o podražitvi obrazcev za vozniški izpit ter tehničnih pregledov smo se odpravili tudi na ulico.

»Vse se draži – od prehrane do domov za starejše, tudi tehnični pregledi ... in boter temu je država z dvigom plač v javnem sektorju. Če bodo tako nadaljevali, vprašanje, kam bodo še šle cene ...« podražitve pokomentira naključni mimoidoči Simon Zajšek iz Trnovske vasi.

»Tehnični pregled za vozilo moraš narediti in ni druge, kot da plačaš. Bi pa bilo lepo, da bi iz tega fonda šel denar tja, kjer je najbolj potreben – v ceste, gorivo. To je rak rana naše države,« pristavi Ines Tavčar.

»Kaj pa moremo?! Nič! Se mi pa zdijo te podražitve nesmiselne,« je dvig cen komentiral Milan Domunkoš s Ptuja.