Smučišče

Kaj je s Kaninom – gre res vse narobe?

P.K.
19. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Odkar znova obratuje, se najvišje slovensko smučišče srečuje s finančnimi težavami in kritikami, ki jih nanj naslavljajo smučarji.

sta
Padla je kritika smučarja. Pravi, da žičničar napol leži in čaka na konec delovnika.

Prvi šok je Javni zavod Sončni Kanin, ki upravlja smučišče in je v stoodstotni lasti Občine Bovec, doživel pred nekaj meseci, ko so jih obiskali dacarji. Ti so ugotovili, da zavod krši delovnopravno zakonodajo. 

Na Kaninu so namreč delali samostojni podjetniki, ki so bili odvisni le od javnega zavoda in bi morali biti pravzaprav redno zaposleni. Sončnemu Kaninu so zato naložili denarno kazen v višini nekaj več kot sto tisoč evrov. A ker zavod te ni mogel plačati, mu je finančna uprava blokirala račun, kar je povzročilo resno težavo – zavod ni bil sposoben izplačati plač.

Presenečenje zanj

Poleg tega so imeli nad sabo za okoli 160 tisoč evrov zapadlih obveznosti do dobaviteljev in izvajalcev storitev, kar naj bi presenetilo celo predsednika sveta zavoda, saj naj bi bil prepričan, da sta glavni težavi smučišča dolg finančni upravi in neizplačane plače.

Glede zapadlih obveznosti so iz Sončnega Kanina sporočili, da teh sploh ne bi bilo, če bi smučišče decembra in januarja obratovalo normalno, a jim jo je zagodlo toplo vreme in pomanjkanje snega. Slabše poslovanje smučišča v začetku letošnje sezone je torej povezano z neugodnim vremenom.

Poleg tega je na družbenem omrežju zakrožil zapis M. L., ki meni, da na Kaninu ne poteka vse tako, kot bi moralo. »Nobenega ni, da bi ga lahko vprašal, zakaj ne delata Graben ali Prevala, vsi so se nekam poskrili. Za povrhu žičničar na spodnji postaji, ki je edina, ki deluje, v baraki napol leži in čaka konec delovnika, namesto da bi pridržal sedeže, da ne bi tolkli smučarjev po nogah. Očitno bomo počasi obupali še tisti, ki zagovarjamo smučišče na Kaninu,« se glasi njegova kritika.

Kaj pravi občina

STA
Na Kaninu imajo pogosto težave zaradi pomanjkanja ali obilice snega.

Povežemo se s Sončnim Kaninom, saj bi radi nanje naslovili nekaj vprašanj v zvezi z dolgovi in pritožbami uporabnikov smučišč, a so odgovorni v zavodu odsotni, saj so na večdnevni službeni poti v tujini. Zato se obrnemo še na bovško občino; tam nam povedo, da so seznanjeni s to kritiko, a trdijo, da ni upravičena, saj da sami ne zaznavajo nobenih takih težav, celo nasprotno.

»V knjigi pohval in pritožb je ogromno zahval, pohval in prijaznosti, skratka, ocena gostov je nadpovprečna, kar nas zelo veseli. Je pa res, da je letos sila neugodno vreme – pesti nas pomanjkanje snega, kar seveda vpliva na delovanje Kanina in doživetja na njem,« v imenu občine sporoči Milan Štulc, tiskovni predstavnik.

Optimistični so

Nanj naslovimo tudi vprašanja o dolgovih in plačah. Pojasni, da je tudi dolg v višini 162 tisoč evrov poravnan in da so plače že izplačane. Pa tudi, da so za v prihodnje celo še bolj optimistični, kajti javni zavod se bo preoblikoval v d. o. o. in s tem prihaja tudi novi direktor, dr. Rok Ovsenik, ki ga mora sicer občinski svet na prihodnji seji še potrditi. Ugotovili so, da tako pomemben projekt, kot je Kanin, potrebuje direktorja, ki je ekonomist, in tako zdaj v zgodbo vstopa človek, ki ima ekonomska oziroma podjetniška znanja, v pomoč pa mu bo še tehnični direktor, ki se zelo dobro spozna na tehnično plat smučišča.

»Ne skrbi nas prihodnost, celo nasprotno. Prepričani smo, da bo poslovanje zdaj, ko bo z nami še poslovni direktor, vsaj za stopnico napredovalo, če ne še kaj več. Obeta se prav tako čezmejni projekt – novo smučišče med Kaninom in Sello Neveo do konca leta 2022,« izpostavi Štulc in tako s spodbudnimi informacijami utiša govorice in špekulacije, da je smučišče na Kaninu v velikih težavah.