Blokada humanitarne pomoči

Vroče na meji z Venezuelo: Maduro kolumbijskega predsednika oklical za hudiča

G.G./STA
24. 2. 2019, 11.13
Posodobljeno: 24. 2. 2019, 11.14
Deli članek:

V Venezueli je napetost še narasla. Na meji s Kolumbijo in Brazilijo je prišlo do nasilja.

Profimedia
Mladeniči na strani opozicije lučajo kamne proti varnostim silam predsednika Madura.

Humanitarna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom in opozicijskim politikom Juanom Guaidojem, ki se je sam oklical za začasnega predsednika. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode, prekinil stike s Kolumbijo in njihovega predsednika Ivana Duqueja označič za hudiča, njegovo vlado pa za fašistično.

V spopadih med protestniki in varnostnimi silami sta v soboto na meji z Brazilijo umrli najmanj štiri osebe, med njima 14-letnik. Več kot 300 jih je bilo ranjenih na različnih mejnih prehodih z Brazilijo in Kolumbijo.

Juan Guaido, ki se je pred mesecem dni razglasil za začasnega predsednika države, je v soboto v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, kjer se je zbrala humanitarna pomoč, formalno sprožil operacijo distribucije pomoči čez mejo, vendar so Madurove sile to blokirale.

Po izbruhu nasilja je Kolumbija ukazala vrnitev tovornjakov s pomočjo v notranjost države. Nekaj pomoči so sicer skušali v državo dostaviti tudi iz Portorika, vendar je venezuelska vojska ladjo poslala nazaj domov. Mednarodna pomoč se medtem kopiči tudi na karibskem otoku Curacao.