Središče ob dravi

Čim bolj dovršene pustne maske, cena ni pomembna

Monika Horvat, Štajerski tednik
24. 2. 2019, 09.49
Deli članek:

Najbolj nori čas v letu je tu. Kot opažajo prodajalci pustnih kostumov, pa je vse več strank ob nakupu pripravljenih seči globlje v žep, samo da bo njihova celotna pustna podoba dodelana do potankosti.

Arhiv
Nekateri najraje izberejo gumijaste maske.

Prodajalci pustnih kostumov imajo te dni polne roke dela. Nič drugače ni v trgovini Štamberger iz Središča ob Dravi, kjer je okoli pusta vedno polno ljudi. Kako da ne, ko pa gre za največjo trgovino s pustnimi artikli daleč naokrog z večdesetletno tradicijo. Kot nam je povela Lukrecija Štamberger iz družinskega podjetja Štamberger, včasih delajo tudi pozno v noč, saj se poleg prodaje ukvarjajo tudi s šivanjem lastnih kostumov in izdelavo raznoraznih lasulj. »Imamo okrog 3000 različnih pustnih artiklov, od tega je okoli 1000 izdelkov, ki so nastali izpod naših rok. Program pustnih izdelkov tako dnevno dopolnjujemo tudi s posebnimi željami naših kupcev. Lahko rečem, da s prodajo in izdelavo pustnih kostumov živimo, kajti v to dejavnost je vpeta vsa družina. Pomagajo tudi otroci. Prav tako pa tudi dve zaposleni, ki z veseljem in pripadnostjo že več let delata v tem pustnem programu. Marsikdo mi reče, zakaj ne preselimo naše prodajalne na Ptuj ali v Maribor. A jaz brez celega postrojenja enostavno ne morem! Potem bi bila to le še ena pustna trgovina več, brez šivalnega stroja in škarij,« pravi Lukrecija, ki glavno prednost njihove trgovine vidi prav v tem, da lahko stranke pomerijo prav vsak artikel. Če jim je ta morebiti prevelik ali si želijo drugačne dodatke, pa za to poskrbijo njihove spretne roke kar na mestu samem.

arhiv
Najpogostejši pustni dodatek so lasulje.

Včasih prodali več otroških, danes največ kostumov za odrasle

V veselje ji je, da v zadnjih letih narašča prodaja artiklov lastne proizvodnje. »Nekateri me vprašajo, katerih kostumov prodamo več – otroških ali odraslih. Moj odgovor je: odraslih! Pred leti je bila slika popolnoma drugačna. Prodajali smo predvsem otroške kostume. Danes pa opažamo, da je največ naših strank srednjih let, ki so za kostume pripravljene odšteti tudi več. Medtem ko so se namreč nekoč zadovoljili s kakšnim krilom ali ogrinjalom in zamahnili z roko, češ, saj je fašenk, mora biti dandanes celotna pustna podoba povsem dovršena, z detajli in dodatki.«

Kot opaža, gredo letos dobro v promet pustni kostumi za bavarko in bavarca. Sicer pa se izbira kostumov po starosti razlikuje. Otroci se še vedno najraje preobrazijo v svojega najljubšega pravljičnega junaka. Letos so tako poleg že tradicionalnih palčkov, princesk in sneguljčic še posebej aktualni troli ter samorogi, dečki pa še vedno najraje izberejo kostum policista, okostnjaka ali gasilca.

arhiv
Med letošnjimi hiti so srednjeveški kostumu za odrasle.

Moški bolj zadržani

Med odraslimi so še posebej priljubljeni pustni kostumi v paru. Letos izstopajo srednjeveški in zgodovinski pustni kostumi, pa čarlstonke in čarlstoni ter rokenrolerski kostumi iz petdesetih let. »Je pa tako, da se po navadi ženske želijo bolj namaskirati, moški pa ne ravno … Si raje nadenejo zgolj kak klobuk, naramnice ... Lasulj ne marajo, prav tako ne želijo, da bi jih kostum oviral … Le redki so izjeme …,« nadaljuje sogovornica ter doda, da si enako pustno masko pogosto nadenejo kar cele družine ali skupine: »Čeprav imam s skupinskimi maskami najmanj dela, so te zame fenomen. Veliko raje vidim, da si stranke same sestavijo kostum – uporabijo domišljijo in izberejo kakšen dodatek – denimo kakšna posebna očala ali lasuljo, celotno podobo pa dodelajo kar s svojo garderobo.«