Do 190 kilometrov na uro

Dalmacija je prestala močno burjo: na območju Splita center za nujno pomoč poklicali tisočkrat

G.G./STA
23. 2. 2019, 21.18
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 09.48
Deli članek:

Hrvaško jadransko obalo je danes bičal orkanski veter.

severe-weather.EU / Šibenik Meteo
Visoki valovi so se zaletavali v priobalne hiše v Postiri na Braču.

Na območju Splita so zaradi orkanske burje center za nujno pomoč v zadnjih 20 urah poklicali najmanj tisočkrat, gasilci pa so okoli stokrat odšli na teren, da bi odstranili padla drevesa in predmete s cest in vozil. V Splitu je bilo poškodovanih okoli 20 vozil. Gasilci so tudi gasili požare, s cest so odstranjevali tudi stebre javne razsvetljave. Z nekaterih blokov so padali veliki kosi fasade. Burja je ukrivila 30 prometnih znakov in poškodovala 120 kosov druge opreme ob cesti.

Močna burja, sunki katere so dosegli tudi 190 kilometrov na uro, je veliko škodo povzročila v Makarski z okolico. Tam je bilo polomljenih nekaj semaforjev, poškodovana je prometna signalizacija v delu jadranske magistrale proti kraju Brele. Burja je ruvalatudi drevesa, v trgovskem centru Konzum se je porušil panelni zid, nekaj kioskov je prevrnjenih, padla drevesa so uničila več avtomobilov.

Popoldne je veter oslabel in pihal s hitrostjo 50 kilometrov na uro, s sunki do 80 kilometrov na uro.

O veliki škodi zaradi močnega vetra poročajo tudi iz Mostarja in njegove okolice v BiH. Veter je podiral drevesa, kontejnerje, reklamne panoje, uničenih je bilo tudi nekaj streh in avtomobilov.