Brexit

Obupan poziv: Sodila nam bo zgodovina ...

T.L./STA
17. 2. 2019, 12.37
Posodobljeno: 17. 2. 2019, 12.39
Deli članek:

Mayeva v današnjem pismu nakazuje, da ni spremenila svoje strategije.

Profimedia
Theresa May

Britanska premierka Theresa May je tri dni po porazu v britanskem parlamentu v zvezi z načrti glede brexita danes pozvala člane svoje konservativne stranke, naj premagajo delitve. V pismu, ki ga je poslala vsem 317 poslancem torijcev, je poudarila, da bo zgodovina vse sodila tudi po njihovi vlogi pri brexitu. Napovedala je tudi nove pogovore z EU.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je britanska premierka v pismu zapisala, da se bo prihodnji teden vrnila v Bruselj na pogovore s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ter da se bo v prihodnjih dneh pogovarjala z vsemi voditelji držav članic unije.

Četrtkovo glasovanje, na katerem so poslanci spodnjega doma parlamenta s 303 glasovi proti 258 zavrnili predlog vlade o podpori procesu, pa je Mayeva v pismu označila za razočaranje.

Najbolj goreči zagovorniki brexita v vrstah konservativcev ne želijo pristati na to, da bi vlada opustila možnost izstopa iz povezave brez dogovora z EU. Še pred glasovanjem so opozorili, da se bodo glasovanja vzdržali, če ne bo v predlogu tudi možnosti izstopa brez dogovora. Tako so prispevali k zavrnitvi predloga manjšinske vlade.

Mayeva v današnjem pismu nakazuje, da ni spremenila svoje strategije. Kot je zapisala, ne podcenjuje iskrenosti, s katero njeni kolegi branijo svoja stališča. "A prepričana sem, da bi neuspeh pri sklepanju kompromisov in sprejetju ločitvenega sporazuma, ki uresničuje referendumske izide, razočaral ljudi, ki jih zastopamo. Pod vprašaj bi postavil tudi svetlo prihodnost, ki si jo zaslužijo," je dodala.

Velika Britanija naj bi glede na načrte zapustila EU 29. marca, a poslanci še niso podprli ločitvenega sporazuma z EU, unija pa zavrača vnovična pogajanja o dogovoru.