Brexit

Mayeva rabi več časa za dogovor z EU

B.K./STA
12. 2. 2019, 16.00
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 16.00
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je danes poslance britanskega parlamenta zaprosila, naj ji dajo še nekaj časa za nadaljnje pogovore z EU o spremembah sporazuma o brexitu. Ponovno pa je zavrnila predlog vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna za trajno carinsko unijo z EU.

Reuters
Theresa May

"Po tem, ko smo z EU dosegli dogovor za nadaljnje pogovore, zdaj potrebujemo čas, da dokončamo ta proces," je Theresa May povedala v britanskem parlamentu.

Kot je poudarila, je v Bruslju prejšnji teden pojasnila, da želi britanski parlament pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala.

"Ko bomo dosegli napredek, ki ga potrebujemo, bomo (parlamentu) predlagali novo glasovanje," je dodala glede nadaljnjih pogovorov z Brusljem. Obljubila je, da bo pred poslance znova prišla 26. februarja, naslednji dan pa naj bi britanski parlament glasoval o nadaljnjih korakih, če dogovora z EU še vedno ne bo.

Britanski parlament je sredi januarja najprej zavrnili ločitveni sporazum, nato pa so poslanci izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Mayeva in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta konec prejšnjega tedna po pogovorih v Bruslju potrdila, da bosta EU in Velika Britanija nadaljevali pogovore, da bi zagotovili urejen brexit. Britanska premierka je v Bruslju pojasnila, da želi britanski parlament pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala, in predstavila več možnosti za naslovitev pomislekov britanskih poslancev v okviru ločitvenega sporazuma.