Tajska

Mlajši brat pokvaril princesino kandidaturo za premierko

B.K.
9. 2. 2019, 10.29
Posodobljeno: 9. 2. 2019, 10.32
Deli članek:

Tajski kralj ocenjuje, da je neprimerno, da bi njegova sestra kandidirala na volitvah v parlament.

Profimedia
Princesa Ubolratana Radžakanja.

Tajska stranka Thai Raksa je potrdila, da na prihajajočih volitvah v parlament ne bo kandidirala sestre tajskega kralja, princese Ubolratane Radžakanje.

»Stranka se bo podredila kraljevemu ukazu,« so zapisali v stranki po tem, ko je tajski kralj Maha Vadžiralongkorn, sicer princesin mlajši brat, njeno kandidaturo označil za neprimerno.

Zanimivo je, da je Radžakanja kandidirala na listi stranke, povezane z nekdanjim premierjem in političnim izgnancem Taksinom Šinavatro, ki je bil kraljevi družini manj naklonjen od njegovih takratnih političnih nasprotnikov, predvsem pa od trenutnega premierja, nekdanjega vojaškega generala Prajuta Čan Oče, ki je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2014. Čan Oča bi tudi bil glavni nasprotnik Radžakanije, če bi ta smela kandidirati.

Princesa, najstarejša rojenka nekdanjega kralja Bumibola, je sicer plemiški naziv izgubila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ker se je poročila z moškim brez modre krvi. Plemiški naziv ji je bil vrnjen po njeni ločitvi deset let kasneje.