Pogovori

Hanoi bo gostil drugo srečanje Trump-Kim

B.K./STA
9. 2. 2019, 08.48
Posodobljeno: 9. 2. 2019, 09.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da se bo na drugem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom konec meseca srečal v vietnamski prestolnici Hanoi.

Reuters
Kim Džong-un in Donald Trump

Trump je tvitnil, da je njegov predstavnik ravno odpotoval iz Severne Koreje po zelo plodnem srečanju in da so se dogovorili o omenjenem kraju in datumu srečanja. To bo drugo srečanje Trumpa in Kima po njunem zgodovinskem prvem vrhu junija lani v Singapurju. Pjongjang sicer drugega vrha še ni potrdil.

Trump je dodal, da se veseli srečanja s Kimom in nadaljnje krepitve miru. Kima je pohvalil kot zelo sposobnega voditelja, s katerim bo Severna Koreja, ki jo sicer pestita revščina in lakota, postala gospodarska sila. "Morda bo koga presenetil, a mene ne bo, ker sem ga spoznal in se popolnoma zavedam njegovih sposobnosti. Severna Koreja bo postala druge vrste raketa - gospodarska," je tvitnil predsednik ZDA, ki je še leta 2017 Kima označeval kot "raketarja" zaradi preizkusov balističnih raket.

Ameriški odposlanec za Severno Korejo Stephen Biegun je v okviru priprav vrha v petek končal tridnevni obisk v Pjongjangu. Z odposlancem Severne Koreje Kim Hjok Čolom naj bi se pred vrhom znova srečala.

Iz State Departmenta so sporočili, da je med obiskom govoril o zavezi Kima "popolni denuklearizaciji, spremembi odnosov med državama in gradnji trajnega miru na Korejskem polotoku".