Zanimivosti

Ko jeklenemu konjičku zaradi mraza zataji srce

Zoran Franc
9. 2. 2019, 09.57
Deli članek:

Pogosta težava v zimskem času je slabo delujoč avtomobilski akumulator. Zakaj se to zgodi ravno takrat, ko je hladno, in kako pešanje prepoznati?

Dreamstime
Tri leta je optimalna doba delovanja akumulatorja, nato začne slabeti.

Že tako naporen dan v službi lahko »popestri« le še nedelujoč avtomobil. Čeprav je zjutraj motor nekoliko »zajamral«, niste imeli občutka, da kaj ne bi bilo v redu. A nizke temperature lahko hitro spremenijo delovanje akumulatorjev. Nizka temperatura upočasni reakcije v baterijskih celicah in s tem zmanjšuje tudi zmogljivost akumulatorja. A to je le polovica vzrokov za slabo delovanje, za drugo polovico je krivo olje, ki zaradi nizkih temperatur postane gostejše, zaganjač avtomobila pa ob zagonu porabi več električnega toka, da obrne pogonsko gred. K povečani porabi električnega toka vplivajo še gretje kabine, stekel, sedežev, hupanje, delovanje brisalcev in še bi lahko naštevali.

Kako težavo prepoznamo?

Vse dokler nas akumulator ne pusti na cedilu, le redko pomislimo, da je z njim kaj narobe. Pa vendar lahko že pred veliko težavo prepoznamo znake slabega delovanja, ki jih je dobro upoštevati. Bodite pozorni na svetilnost žarometov. Če žarometa ob kontaktu in pred zagonom svetita šibkeje kot pri prižganem motorju, ste lahko skoraj prepričani, da je to znak opešanega akumulatorja. Preverite tudi, kako se obnaša osvetlitev potniške kabine.

Zvok hupe

Znak slabega delovanja akumulatorja so tudi pogoste okvare elektronskih naprav v avtomobilu. Mednje štejemo osvetlitev armaturne plošče, delovanje avtoradia, navigacijske naprave in zaslona. Pozorni bodite tudi na zvok hupe, ki lahko prav tako naznanja izčrpanost akumulatorja.

Starost

Čeprav se vaš akumulator obnaša kot nov, se morate zavedati, da nanj vplivajo tudi leta. Sodobni akumulatorji so praviloma vzdržljivejši, a kljub temu se po treh letih začne zmogljivost akumulatorjev bistveno slabšati. Zato v tem času, če imate možnost, preverite njegovo moč. Za to lahko prosite avtomehanika, ki bo znal precej dobro oceniti stanje vašega akumulatorja.