»Človeku postane slabo«

FOTO: V katastrofi bibličnih razsežnosti poginilo najmanj 300.000 glav goveda, nastala stomilijonska škoda

S.R.
8. 2. 2019, 09.32
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 09.38
Deli članek:

Živinorejci na zahodu avstralske zvezne države Queensland spoznavajo dejanski obseg škode, ki so jo povzročile zadnje poplave.

Facebook / Rae Stretton
Poginilo je najmanj 300.000 glav goveda.

V mestu Townsville se po tem, ko so pred dnevi zaradi obilnega monsunskega deževja v celoti odprli zapornice na jezu, soočajo s katastrofo bibličnih razsežnosti. Reka Ross River, ki je vdrla v predmestje, je za seboj pustila pravo opustošenje. 

V poplavah je poginilo najmanj 300.000 glav goveda, kmetje, ki jih je pred tem prizadela huda suša, pa so pri tem utrpeli za slabih 200 milijonov evrov škode. Pričakujejo, da bo škoda še precej večja, ko bodo poplave s polno močjo udarile živinorejce na severu zvezne države, ki imajo precej večje črede. »Tukaj so všteta samo tukajšnja okrožja, ko pa bo voda zalila okrožja ob zalivu, kjer se pase od sedem do osem milijonov glav goveda, pa bodo izgube še večje, to je gotovo,« je pojasnil župan Richmonda John Wharton

Facebook / Rae Stretton
Poginilo je najmanj 300.000 glav goveda.

Skrušeni kmetje 

Živinorejci so ob grozljivih prizorih mrtvega goveda na svojih posestvih povsem pobiti. Kamor koli se uzrejo, poročajo avstralski mediji, jih čakajo trupla, pri čemer mnogi še niti niso imeli časa, da bi preverili vse kotičke na svojih rančih. Čakajo jih leta in leta brez prihodkov, a za tovrstno razmišljanje še niti nimajo časa, saj mnogi še vedno rešujejo živali, ki se ujete v blatu borijo za svoja življenja. Po številnih težavah z organizacijo so danes končno prejeli vladno pomoč, ki je na prizadeto območje poslala veliko količino krme za živali.

»Z županom sva se odpravila po cesti in po približno 20 minutah hoje zagledala morje mrtvega goveda. Človeku postane slabo,« je z grozo opisala premierka zvezne države Queensland Annastacia Palaszczuk ter dodala, da bodo živinorejci po več letih suše končno dobili travo, a ne bodo imeli goveda. 

Facebook / Rae Stretton
Veliko živali se še vedno bori za življenje.

Nova nevarnost

Na območju mesta Townsville so zdaj, ko se je nivo vode nekoliko znižal, našli tudi dve človeški trupli. Če ne bi bilo hitrega odziva lokalnih oblasti, vojske in reševalcev, pa bi lahko umrlo še precej več ljudi, pojasnjuje policija. 

Lokalno prebivalstvo medtem svarijo pred nevarnostjo velikega povečanja števila komarjev, ki lahko prenašajo številne bolezni. Najnevarnejši so mrzlica dengue ter virusa Zika in Ross River. »Samo en komar lahko v kratkem času okuži večje število ljudi,« so pojasnile lokalne oblasti. Nevarnost predstavljajo tudi bakterijske bolezni, kot sta denimo meliodoza in leptospiroza.

Zvezne oblasti so že najavile preiskavo vzrokov za to »zgodovinsko« katastrofo, saj obstaja vse več dokazov, da so lokalne oblasti povsem napačno ocenile razmere in da niso ustrezno predvidele posledic sicer rekordnih količin padavin.