"Močan politični strateg"

Čeferin prepričal tudi dvomljivce, a bo moral pokazati "jeklene živce"

S.R./STA
8. 2. 2019, 09.50
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 09.57
Deli članek:

Novi-stari predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin si je v dveh letih in pol pomembno utrdil svoj položaj, ocenjujejo evropski novinarji, ki ga spremljajo že od začetka prihoda na vrh Uefe.

Reuters
Kot pravijo, se je predvsem izkazal kot močan politični strateg.

Tako male kot velike države Čeferinu priznavajo učinkovitost pri delovanju. Tudi številni dvomljivci iz časa, ko je bil še bolj ali manj neznan v evropskih nogometnih krogih, mu zdaj dajejo visoke ocene, je bilo slišati v novinarskih vrstah ob robu kongresa v Rimu, kjer je Čeferin v četrtek osvojil nov, tokrat štiriletni mandat. 

"V tem času je naredil res dober vtis, zelo pametno deluje. Velike organizacije, kot so Uefa in Fifa, so namreč zelo zapletene. Imaš veliko vplivnih ljudi okoli mize, imaš tudi predstavnike manjših in srednje velikih držav. Spretno in pretkano je doslej upravljal s pričakovanji vseh," je ocenil Matt Slater, izkušeni športni novinar pri britanski tiskovni agenciji Press Association. Podobnega mnenja je Fabio Licari, novinar italijanskega športnega častnika La Gazzetta dello Sport, ki pravi, da je Čeferin izjemno politično spreten, četudi ni toliko zagovornik diplomacije kot pa zelo odločen borec za svoj prav. 

Boj s Fifo

Velik del svoje podobe je tako zgradil tudi na napetem odnosu z Mednarodno nogometno zvezo (Fifo), kjer se je postavil v vlogo borca evropskega nogometa, so soglasni novinarji. "Velike države in veliki klubi so rekli 'super, ti si naš človek, upiraš se Fifi'. Dobro delo opravlja na tem področju," ocenjuje Slater. 

Za Henrika Linigerja, športnega komentatorja danske javne radiotelevizije DR, soglasna podpora na volitvah v četrtek pove vse o tem, kar je Čeferinu uspelo narediti od septembra 2016, ko je bil prvič izvoljen. "Uspelo mu je ustvariti mirno okolje v Uefi po turbulentnih letih, povezanih s korupcijskim škandalom s Fifo," pravi. 

"Ni bilo veliko pompa. Ni obljubljal preveč, to kar pa je obljubil, je tudi izpolnil. Ni izgubljal časa s stvarmi, ki jih ni bilo mogoče izpeljati, zagotovil je tudi večjo transparentnost." 

Izzivi

A nekateri pomembni izzivi so na vidiku za 51-letnega Slovenca. Tako Licari izpostavlja iskanje rešitev za prihodnji razvoj Uefinega elitnega klubskega tekmovanja. "Vse je odvisno od lige prvakov. Tu bo treba enkrat rešiti Rubikovo kocko interesov in najti pametno rešitev, saj veliki klubi nenehno večajo svoje zahteve." 

Zato pravi, da je trenutno ključen za Čeferina odnos z Andreo Agnellijem, predsednikom Juventusa in šefom Evropskega klubskega združenja (Eca), ki predstavlja velike klube na stari celini. "Osebni odnos med Čeferinom in Agnellijem je trenutno os politične situacije v Uefi. Agnelli je izjemno pomemben za Čeferina," izpostavlja. 

Slater pri tem ocenjuje, da bo zaključek preiskave domnevnih kršitev finančnih pravil s strani evropskih klubskih velikanov PSG in Manchester Cityjem pomemben preizkus za Čeferina. "Tu bomo videli, ali ima dejansko jeklene živce in voljo se spustiti v boj. Mislim, da se bo moral, ker gre tudi za pomemben preizkus za Uefo." 

Podobno tudi Liniger razmišlja, da bo moral Čeferin ščititi ligo prvakov, saj je ta "za Uefo kura, ki nosi zlata jajca". "Moral pa se bo še naprej boriti tudi s Fifo. V notranjem smislu bo v prvih dveh letih imel precej miru, v drugi polovici mandata pa je pričakovati, da se bodo nekateri začeli spraševati, ali je še pravi, zato ga bo čakalo še več izzivov," še ocenjuje Liniger.