Inšpektorji za varno hrano

Klavnice, razsekovalnice in druge prostore pregledali, a je preiskava v rokah pravosodja

S.R./STA
8. 2. 2019, 07.41
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 07.48
Deli članek:

Inšpektorji Evropske komisije, ki na Poljsko v ponedeljek prispeli zaradi spornega mesa iz ene od poljskih klavnic, bodo danes zaključili delo, njihovo poročilo pa naj bi bilo pripravljeno v mesecu dni.

Profimedia
Evropski inšpektorji za varno hrano zaključujejo delo na Poljskem.

Slovenski organi so medtem odkrili en sporen primer kebaba, pri katerem so odkrili salmonelo in nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.

O podrobnostih dela evropskih inšpektorjev Bruselj ta teden ni razpravljal, je pa govorka komisije Anca Paduraru napovedala, da bo poročilo inšpektorjev pripravljeno v približno mesecu dni. Cilja misije inšpektorjev sta po neuradnih navedbah dva: preveriti izvajanje uradnega nadzora nad verigo govejega mesa in v njej ter izvajanje zahtev EU, vključno z zahtevami glede sledljivosti, ter pridobiti sveže informacije o ukrepanju po odkritju spornega mesa, vključno z odpoklicem proizvodov iz zadevnega objekta. 

Pregledali so klavnice, razsekovalnice, prostore trgovcev z govedom, urade pristojnih oblasti ter podatke o identifikaciji, registraciji in gibanju goveda. Pri preverjanju so se osredotočili na organizacijo in izvajanje uradnega nadzora v proizvodni verigi.
V Bruslju so neuradno pojasnili, da je to v prvi vrsti nezakonita dejavnost, in da je preiskava v rokah poljskih pravosodnih oblasti. Inšpektorji komisije so se osredotočili na vprašanje, ali obstajajo v nadzornem sistemu pomanjkljivosti, ki lahko zlahka omogočijo takšno nezakonito dejavnost. 

Slovenski pristojni organi so po izbruhu afere v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev mesa, uvoženega s Poljske. Mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil poljskega mesa so pokazale, da so vsi vzorci ustrezni, razen vzorca kebaba, za katerega je bil v sredo po ugotovitvi salmonele sprožen postopek umika in odpoklica. V četrtek so pri istem kebabu odkrili še nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofena. 

Na upravi zdaj pričakujejo še rezultate ostalih osmih vzorcev, ki bi bili lahko znani v soboto, zagotovo pa v ponedeljek.