Zadet v oko

FOTO in VIDEO: Vodja rumenih jopičev v komi. Se ga je odkrižala oblast?

J.P.
28. 1. 2019, 10.19
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 10.26
Deli članek:

Vodja rumenih jopičev je med protestom utrpel hudo poškodbo, ki ga bo najverjetneje zaznamovala do konca življenja.

Profimedia
Na izgredih je bil huje ranjen Jerome Rodrigues.

Odvetnik Philippe de Veule je danes potrdil, da je njegov klient v umetni komi in da bo najverjetneje »do konca življenja invalid«.

Profimedia
Rodrigues je v umetni komi.

Zase je dejal, da je pacifist

Jerome Rodrigues je v soboto protestiral na enem od najbolj slavnih trgov francoske prestolnice, Place de la Bastille, ko je v desno oko dobil izstrelek. Zalila ga je kri. To je bila že enajsta sobota zapored, da so se rumeni jopiči podali na francoske ulice.
Ko je še bil pri zavesti, je Rodrigues, sicer eden od voditeljev gibanja, za LCI dejal: »Zelo boli, čakam na zdravnike, da mi povejo, kako je. Nastradalo je moje desno oko. Mislim, da sem bil sedem ali osem ur omamljen. Prvotno sem na trg prišel, da bi poskrbel, da rumeni jopiči odidejo, potem ko so anarhisti napadli policiste. Sem pacifist – nočem, da se kdorkoli poškoduje. Svoje rumene jopiče sem hotel spraviti iz tega pekla.«

Profimedia
Zase pravi, da je pacifist.

Povod za novo vstajo

Francoski notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da so v soboto v Parizu aretirali več kot 60 protestnikov.

Pariški policisti primer že preiskujejo, omenjeni odvetnik pa je potrdil, da bo vložil uradno pritožbo. Oblast domneva, da je v neposredni bližini Rodriguesa razneslo nesmrtonosno granato in da ga je zadel šrapnel iz gume. Odvetnik in Rodriguesovi pristaši pa menijo, da ga je zadel gumijast naboj iz policijskega orožja in da je bil izbran za tarčo. Eric Drout, še eden od voditeljev gibanja, je dejal, da je ta incident dovoljšen razlog za novo vstajo – to pa so besede, ki francoskega predsednika Emmanuela Macrona navdajajo s skrbjo. 

Zahtevajo odstop

Čeprav je Macron pristal na številne zahteve rumenih jopičev – znižal je davke na dizelsko in bencinsko gorivo –, ti še vedno zahtevajo njegov odstop. Protestnikom so se pridružili skrajneži z obeh političnih polov ter anarhisti. Protestom zaenkrat ni videti konca.