EU in ulica

Rumeni jopiči gredo na Evropske volitve

B.K.
25. 1. 2019, 08.38
Deli članek:

Skupina Francozov, ki so bili vidni del gibanja rumenih jopičev, je v sredo naznanila, da se nameravajo potegovati za stolčke v Evropskem parlamentu.

Profimedia
Ingrid Levavasseur (v sredini) v družbi protestnikov.

Skupina rumenih jopičev je objavila kandidatno listo za Evropske volitve, ki jo vodi jo 31-letna medicinska sestra in mati samohranilka Ingrid Levavasseur. Na listi je zaenkrat 10 kandidatk in kandidatov, v starosti od 29 do 53 let. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi rumeni jopiči na volitvah lahko dobili okoli 13 odstotkov glasov podpore.

Predstavnik skupine Hayk Shahinyan je ob tem dejal, da se bo kandidatna lista še dopolnila. Skupno nameravajo namreč kandidirati 79 oseb.

Namero Shahinyana, Levavasseurjeve in ostalih sicer del gibanja kritizira, saj mnogi volitev sploh ne priznavajo. Levavasseurjeva je že izkusila gnev tovarišev z ulice, ko je dobila ponudbo za stalno komentatorsko mesto na televiziji BFM. Mnogi rumeni jopiči so temu nasprotovali, saj izgubljajo zaupanje v ustaljene medije. 31-letnica se je po prejemu več groženj odločila, da ponudbe ne bo sprejela, kar so rumeni jopiči pozdravili z navdušenjem.

Volitve v Evropski parlament bodo potekale konec maja.