Rodbina

Rotschildi po 200 letih prodali zadnji kos Avstrijskega cesarstva

B.K.
25. 1. 2019, 08.15
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 11.21
Deli članek:

Nekdanji financerji rodbine Habsburg so prodali zadnji kos zemlje v Avstriji, ki so ga še imeli v lasti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Družinska veja rodbine Rotschild, ki jo predstavlja dedinja Bettina Burr, je prodala dva finančna sklada, ki imata v lasti okoli 7.000 hektarjev gozda v Spodnji Avstriji. Sklada in s tem gozd, bi naj kupilo dunajsko podjetje Prinzhorn Holding, poroča finančna tiskovna agencija Bloomberg.

Gozd, ki je malce večji od površine San Marina, je del posesti, ki jo je baron Albert von Rotschild kupil leta 1875. Posestvo so med okupacijo Avstrije leta 1938 zasegli Nemci, po koncu druge svetovne vojne, pa je bila deloma vrnjena rodbini Rotschild. Zadnja predstavnica bogate družine Bettina Looram je tam živela do smrti leta 2012, posest pa je bila nato razdeljena med dve veji rodbine, ki sta jo zdaj prodali.

"Habsburžani so spoštovali družino [Rotschild], povzdignili so jih v plemiče, saj so dobili koristi od njihovega poznavanja financ," je ob zaključku 200-letne zveze med Rotschildi in Avstrijo komentiral avstrijski zgodovinar Roman Sandgruber.

Vzpon Rotschildov se je začel v začetku 19. stoletja, ko je Salomon Rotschild začel poslovati na Dunaju, leta 1815. Družina je hitro postala največji financer Habsburžanov. Investirali so v železnico in železarne, skozi leta pa so postali največji zemljiški lastniki v državi.

Vse to se je hitro spremenilo, ko je med gospodarsko krizo leta 1930 propadla njihova banka. Kasneje so Avstrijo okupirali nacisti in zasegli posesti Rotschildov. Nazaj so jih dobili po vojni, a ne v celoti.