Pasje verige

»Zastarelo in kruto,«ponekod prepovedano, pri nas še ne

Eva Milošič / Šajerski tednik
25. 1. 2019, 06.40
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 08.43
Deli članek:

Društvo za dobrobit živali AniMa-Animals Matter s sedežem v Miklavžu na Dravskem polju je na spletu sprožilo peticijo za prepoved uporabe pasjih verig. Pozanimali smo se, ali bi jo podpisali tudi veterinarji.

Štajerski tednik
Pri nas je še vedno veliko psov pripetih na verige.

Pripravljavci in podpisniki peticije so prepričani, da je pripenjanje na verigo psihično in fizično mučenje psov: »Že nekaj časa vemo, da je dolgotrajno privezovanje na verigo za psa zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in fizičnem razvoju. Človek psa s tem, ko ga priklene na verigo, prisili spremeniti in omejiti svoja naravna vedenja in potrebe, kar je mogoče šteti za krutost in mučenje živali.«

Veriga lahko povzroči poškodbe

V društvu AniMa so opozorili, da lahko veriga pri psu povzroči poškodbe vratu in hrbtenice, poleg tega živali na verigah postanejo nevrotične, nesrečne in pogosto agresivne: »Zaradi življenja na verigi se pri psih pojavijo apatičnost in druge nenadzorovane oblike vedenja, kot so vrtenje v krogu, lovljenje svojega repa, nervozna hoja gor in dol, kolikor dopušča dolžina verige, neprekinjeno lajanje in zavijanje ...«

Zima prinese še dodatne težave, so povedali: »Večina psov na verigah nima urejenega ustreznega zavetišča. Mnogo psov, ki živi priklenjenih na verige, zmrzne v zimskih dneh ali umre zaradi vročinskega udara oziroma srčnega zastoja v poletnih mesecih. Psi, ki živijo priklenjeni na verige, so popolnoma ranljivi pred drugimi živalmi in krutimi ljudmi, saj se ne morejo umakniti.« Namesto verig so priporočili primerno ograjen del dvorišča.

Štajerski tednik
Mnogo psov na verigah zmrzne v zimskih dneh ali umre zaradi vročinskega udara oziroma srčnega zastoja v poletnih mesecih.

Kaj pravi zakon?

V marsikateri zahodnoevropski državi je privezovanje psov na verige prepovedano z zakonom – od predlani tudi na sosednjem Hrvaškem. Naš Zakon o zaščiti živali pravi, da morajo skrbniki tem živalim (med drugim) zagotoviti tudi »svobodo gibanja, primerno glede na njeno vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje«, in »dovolj prostora, če je privezana ali zaprta, glede na njene fiziološke in etološke potrebe, v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji«. Posamezniku, ki katerega od naštetih pogojev ne zagotovi, grozi globa v višini od 200 do 400 evrov.

Kljub povedanemu Pravilnik o zaščiti hišnih živali pasje verige dovoljuje: »Če je pes privezan, mora biti dolžina priveza, merjena pri tleh, enaka najmanj trikratni dolžini psa, merjeno od konice nosu do korena repa, vendar ne krajša od treh metrov. Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico. Teža priveza ne sme presegati ene dvanajstine teže psa.« Na verigo je prepovedano pripenjati le pse, mlajše od šestih mesecev, visoko breje psice in psice z mladiči.

Včasih morajo ovratnico iz kože izrezati

Tilen Mlakar, direktor Veterinarskega centra na Ptujum bi peticijo podprl. Povedal je, da je še vedno veliko psov pripetih na verige: »Predvsem bolj na podeželju.« Dejal je, da veriga, ki ne visi s psa oziroma mu dovoljuje, da se lahko brez zategovanja uleže, niti ni tako škodljiva, vendar je dodal: »Je pa gotovo življenjska doba psa, ki je vedno zunaj, v povprečju za četrtino krajša kot pri psu, ki spi na toplem.« Razkril je, da so v njihovem veterinarskem centru obravnavali že več poškodb, ki so jih pri psih povzročile stalno nadete ovratnice oziroma verige: »Navadno ljudje mladega kužka pripnejo na verigo, nato pa stanja ne spremljajo. Tako se ovratnica psu med rastjo zažre v kožo. Do zdaj smo imeli dva, tri primere, ko smo morali ovratnico iz kože dobesedno izrezati.« Peticijo bi zato podprl: »Raje vidim, da je pes v malo večjem boksu kot na verigi.«