Velika bojevnika

Odločilni spopad za slovensko turistično bogastvo

Ž.K.
24. 1. 2019, 20.15
Deli članek:

Velik del slovenske turistične infrastrukture je na prodaj. Vnel se je boj med srbskim tajkunom Miodragom Kostićem in državo, za katero bo, kot kaže, prvi borec znani menedžer Andrej Božič.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Država se je že pred nekaj leti odločila, da bo pod eno streho združila vse večje hotele, ki še niso končali v rokah tujcev. Največ težav pri uresničevanju svoje strategije imajo na Obali, kjer je zaradi slabega stanja Hotelov Bernardin in Istrabenz turizma na prodaj nekaj naših najlepših in najbolj mondenih hotelov. V boj za hotele je vpletenih več državnih podjetij in institucij, glavno vlogo pa bo na koncu, kot kaže, odigral Slovenski državni holding (SDH). Vse glasnejša so namigovanja, da je prav z namenom izpeljave tega posla v upravo SDH vstopil eden najboljših slovenskih menedžerjev Andrej Božič. V boju za slovensko turistično srebrnino pa državi načrte kvari srbski tajkun Miodrag Kostić, ki je že prevzel Gorenjsko banko, ima v lasti hotel Kempinski v Portorožu in letališče v Portorožu. Kdo sta moža, ki se bosta spopadla?

Andrej Božič

STA
Andrej Božič se zanaša na kvantno voditeljstvo, ki glavno vrednost vsakega podjetja vidi v zaposlenih.

Andreja Božiča je najširša javnost spoznala, ko je uspel iz pepela dvigniti Steklarno Hrastnik. Pod njegovim vodstvom se je to podjetje v sedmih letih pobralo iz roba propada in zraslo v eno najuspešnejših v svoji branži. Za uspeh je Božič zasluge priznal tudi svoji ženi Kseniji Špiler Božič, s katero skupaj vodita podjetje BB Consulting. Pred tem je bil dve leti generalni direktor Mondi Frohnleiten GmbH ter tri leta generalni direktor Mondi Raubling GmbH. Je univerzitetni diplomirani ekonomist, podiplomski študij je opravil v ZDA ter na Švedskem in v Veliki Britaniji, kjer se je usposabljal na oxfordski akademiji, in sicer za kvantno voditeljstvo.

Ko je v enem izmed intervjujev opisoval pot do uspešne preobrazbe Steklarne Hrastnik, je dejal: »Lahko sva (z ženo, op. p.) delovala po načelih kvantnega voditeljstva, kar pomeni, da je bilo najino glavno vodilo, da se spoštuje sodelavce ter se jih opolnomoči, tako da se potem skupaj doseže dober rezultat Leta 2017 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leta 2016 priznanje Združenja manager: Manager leta 2016 in leta 2015 evropsko poslovno nagrado (European Business Award – EBA), London. V Združenju manager je član upravnega odbora, prav tako je član upravnega odbora tudi v Britansko-slovenski gospodarski zbornici, nekaj časa je bil njen predsednik,  je član in nekdanji predsednik Rotary International – RC Emona.  

Miodrag Kostić 

MK Group
Miodrag Kostić namerava v države, v katerih posluje, investirati 500 milijonov evrov.

Miodrag Kostić se je rodil pred 60 leti v Vojvodini v Vrbasu. Danes velja za enega najbogatejših ljudi na Balkanu in najbogatejšega Srba. Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot pol milijarde evrov. Diplomiral je na ekonomski fakulteti v Novem Sadu leta 1983 in takoj po diplomi ob pomoči staršev odprl podjetje za trgovino, uvoz in izvoz. Del denarja za širitev svoje poslovne mreže je zaslužil tudi kot profesionalni nogometaš. V njegovem Holdingu MK Group naj bi bilo združenih skoraj 40 podjetij. Večino svojega premoženja naj bi zaslužil s pomočjo podjetij, ki delujejo na področju kmetijstva, v zadnjih letih pa se je začel intenzivno širiti še na druga področja, kot sta bančništvo in turizem.

V Sloveniji ima trenutno v lasti Hotel Kempinski v Portorožu in Portoroško letališče, do poletja naj bi dokončno izpeljal prevzem Gorenjske banke, ki jo je prevzel prek svoje AIK banke, kot smo že napisali, pa si želi prilastiti tudi ostale elitne hotele na naši obali. Nedavno je napovedal, da bo njegova skupina MK Group v države, v katerih deluje, v naslednjih letih investirala 500 milijonov evrov. Za njegov bliskovit uspeh naj bi bila deloma zaslužne tudi dobre povezave z vrhom srbske politike, čeprav naj bi se ti odnosi v zadnjem času krhali. Dobre povezave naj bi imel tudi znotraj slovenskih vplivnih krogov, ki naj bi mu pomagali tudi pri prevzemu Gorenjske banke. Zase pravi, da posluje in živi med Dubajem, Londonom, Ženevo in Kijevom. Med temi mesti se prevaža z zasebnim letalom, ob tem pa ga vedno spremlja tudi osebni stražar.