Brez opreme

Državno garsonjero lahko najamete za 107 evrov mesečno

Mihael Korsika
24. 1. 2019, 19.30
Deli članek:

Živite ali bi radi živeli v Lendavi, Gornji Radgoni ali Brežicah? Ministrstvo za notranje zadeve vam ponuja tri stanovanja, za njihov najem boste odšteli od 107 do 166 evrov mesečno. Notranjo opremo si morate priskrbeti sami.

MNZ
Oddaja stanovanja MNZ v Gornji Radgoni

Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo, da bo po profitni najemnini oddalo tri službena stanovanja, za katere med zaposlenimi na policiji in drugimi javnimi uslužbenci ni bilo interesa. Zdaj gredo neopremljena stanovanja na prosti trg.

Majhna ponudba

Vsa stanovanja so glede na ponudbo na enem izmed slovenskih nepremičninskih portalov v mestih, v katerih je ponudb za oddajo stanovanj zelo malo. V Gornji Radgoni sta denimo na voljo garsonjera in dvoinpolsobno stanovanje, slednje je namenjeno upokojencem in je oskrbovano, v Brežicah dve sobi in trisobno stanovanje, v Lendavi pa nihče sploh ne oddaja.

V Lendavi bo ministrstvo poskušalo oddati 46 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje v prvem nadstropju bloka, ki bo najemodajalca mesečno stalo 183 evrov. V Gornji Radgoni je na voljo 25 kvadratnih metrov velika garsonjera v tretjem nadstropju bloka, za katerega od najemodajalca želijo 107 evrov mesečno.

Za primerjavi naj omenimo, da republiški stanovanjski sklad išče najemodajalca za dvoinpolsobno stanovanje v Gornji Radgoni, ki je sicer veliko 65 kvadratnih metrov, za 308 evrov mesečno.

V Brežicah se oddaja enosobno stanovanje v izmeri skoraj 36 kvadratnih metrov. Profitna najemnina za to stanovanje znaša 166 evrov. Na trenutnem nepremičninskem trgu je najbližja ponudba v Brežicah 20 kvadratnih metrov velika soba, sicer opremljena, za katero najemodajalec zahteva mesečno najemnino 160 evrov.

Vsa tri stanovanja, ki jih ponuja ministrstvo, so v središčih mest, najamejo pa jih lahko tako posamezniki kot tudi podjetja in druge pravne osebe. Oddajajo se za čas do enega leta, z možnostjo podaljšanja. Rok za oddajo prijave je 3. februar. Ob tem je treba opozoriti, da je edino merilo za dodelitev stanovanja datum prispelosti vloge, torej kdor prvi pride, prvi melje.

Za trisobno stanovanje 173 evrov

Ministrstvo za notranje zadeve upravlja 631 službenih stanovanj, izmed katerih jih je trenutno 523 zasedenih. Število zasedenih stanovanj se sicer dnevno spreminja zaradi izpraznitev in obnov stanovanj ter sklepanja novih pogodb, so nam pojasnili na ministrstvu. Ob tem dodajajo, da so vsa stanovanja in samske sobe prednostno namenjeni oddaji za službene potrebe uslužbencev policije za čas zaposlitve v policiji. Javni uslužbenci za najem plačujejo neprofitno najemnino. Po podatkih ministrstva povprečna najemnina za enosobno stanovanje znaša 76 evrov, za dvosobno stanovanje 137 evrov, za trisobno stanovanje pa 173.

Profimedia
Mesečna najemnina za enosobno stanovanje v Brežicah bo 166 evrov.