Zakonodaja

DVK predlaga spremembe pri izvedbi lokalnih volitev

B.K./STA
24. 1. 2019, 17.41
Posodobljeno: 24. 1. 2019, 17.41
Deli članek:

Člani Državne volilne komisije (DVK) so danes razpravljali o lokalnih volitvah.

Bobo
Lokalne volitve 2018

Direktor službe DVK Dušan Vučko je izpostavil, da je bilo na zadnjih volitvah več težav kot v preteklosti. Med drugim se je marsikje pojavil dvom v neodvisnost volilnih komisij, zato zakonodajalca pozivajo k nekaterim spremembam volilne zakonodaje.

Vučko je izpostavil zaplete v Kopru in Šmarjeških toplicah, a hkrati poudaril, da so volitve v veliki večini občin potekale tako, kot morajo.

Lokalne volitve so zapletene, saj gre za več volilnih sistemov, voli se mestne svete ter krajevne, četrtne in vaške skupnosti, je med razlogi za zaplete naštel Vučko. Ker so lokalne volitve povprečno na štiri leta, volilni odbori pri svojem delu niso tako izkušeni. V razpravi so kot problematično izpostavili še tiskanje glasovnic pri tiskarjih, ki tiskajo tudi občinska glasila, in hrambo volilnih skrinjic z glasovnicami predčasnega glasovanja v prostorih, do katerih ima dostop aktualna oblast.

Opažajo tudi, da je večina predsednikov občinskih volilnih komisij pravnikov, imenovanih na podlagi obstoječih struktur. Tudi zato se je po oceni DVK marsikje pojavil dvom v neodvisnost volilnih komisij. "Vsaka volilna komisija mora volitve speljati zanesljivo in zakonito," je ob tem poudaril predsednik DVK Anton Gašper Frantar.

Po besedah Vučka je zato smiselno pozvati zakonodajalca, da na zakonodajni ravni naredi določene spremembe. Na današnji seji so tako pozvali, da se imenovanje predsednika občinske volilne komisije uredi na način, kot je urejeno z zakonom o volitvah v državni zbor, torej da se predsednik imenuje izmed sodnikov, in ne tudi izmed drugih diplomiranih pravnikov, kot velja sedaj.

Predlagali so tudi spremembo zakonodaje, da bi DVK kot centralni volilni organ opredelili kot tistega, ki v državi skrbi za enotno izvajanje volilne zakonodaje.

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami so danes potrdili obrazec podpore v postopku kandidiranja na volitvah poslancev v Evropski parlament, ki bo objavljen na spletni strani in v uradnem listu. "Če se bo predsednik republike držal prakse, bo volitve predvidoma razpisal v prvi polovici februarja, roki za volilna opravila pa bi tako začeli teči konec februarja," je napovedal Vučko. Imenovali so tudi volilne komisije ter tajnike in namestnike tajnikov volilnih komisij za mandatno obdobje 2019-2023.