Je še živ?

Usoda malega Julena je zdaj v rokah teh osmih rudarjev

B.K.
24. 1. 2019, 19.20
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 07.51
Deli članek:

Včeraj se je nadaljevalo reševanje malega Julena, ki je 13. januarja padel v dobrih 100 metrov globok vodnjak.

Reuters
Ekipa rudarjev, ki so bili izbrani za reševanje Julena, se odpravlja proti mestu nesreče. Z golimi rokami bodo morali izkopati tunel, skozi štiri metre skale.

Operaterji so po vseh zapletih, s katerimi so se srečali v zadnjih dneh, dno 60-metrov globoke vzporedne vrtine končno uspeli pripraviti za posebno ekipo rudarjev, ki bo lahko zdaj razmeroma varno kopala horizontalen rov do vodnjaka. Na tej globini naj bi se namreč nahajal dveletni Julen, ki je v vodnjak padel pred 11. dnevi. Le redki še imajo upanje, da je še živ.   

Vrtanje vzporedne luknje je bilo dolgotrajno delo, saj je geološka sestava tal tam zelo trda. A sedaj se začenja še težji in nevarnejši podvig. Osem rudarjev je ob 19.00 vstopilo v kovinsko kapsulo, ki so jo operaterji spustili v vrtino. Tam bodo rudarji z rokami izkopali vodoravno galerijo, preko katere bodo prišli v vrtino vodnjaka, poroča španski časnik El Pais.

El Pais/Twitter
Grafični prikaz reševanja.

Po besedah koordinatorja operacije naj ta del reševanja ne bi trajal več kot 24 ur.

Profimedia
Pogled v dobrih 100 metrov globok vodnjak, v katerega je padel Julen.

Julen je v nedeljo 13. januarja zgrmel v luknjo pred očmi svojih staršev, s katerimi so se sprehajali po andaluzijskem podeželju. Vodnjak, katerega premer je le 25 centimetrov, je bil izkopan konec lanskega leta. Odprtina je bila v času, ko se je na območju sprehajala družina, kot kaže odprta.

Reuters
Reševanje dečka Julena.