»Ostani močan, Julen,« sporoča skrušeni oče

FOTO: Našli pramen las nesrečnega Julena, ki je padel v 100 metrov globok vodnjak

S.R.
16. 1. 2019, 11.17
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 12.47
Deli članek:

Začel se je četrti dan reševanja dveletnega dečka Julena, ki je v nedeljo padel v vodnjak. Španski mediji danes poročajo, da so reševalci našli pramen Julenovih las.

Profimedia
Ko je bila družina še skupaj. 3-letni Oliver je tragično umrl pred dvema letoma, Julena (spredaj) te dni rešujejo iz vodnjaka.

Reševalcem se tudi včeraj ni uspelo prebiti do majhnega Julena. V bližini kraja Totalan v španski provinci Malaga je v nedeljo med izletom s starši padel v 100 metrov globoko vrtino s premerom pičlih 25 centimetrov. Z robotsko kamero se jim je uspelo prebiti na globino približno 80 metrov, kjer pa je odprtina postala preozka. S kamero so tam uzrli bonbončke, ki jih je deček med padcem držal v roki, in njegovo skodelico, a globlje zaradi zapore, ki jo je po navedbah španskih medijev povzročilo »manjše zasutje,« niso uspeli. Predvidevajo, da se deček nahaja pod to zemeljsko oviro. Po zadnjih informacijah naj bi jim uspelo najti tudi pramen Julenovih las, ki naj bi se nahajal med trdnim materialom, ki so ga izsesali iz globine 80 metrov. Da gre za dečkove lase, naj bi že potrdila tudi analiza DNK. 

Reševalci, ki so si rokave tudi danes zavihali ob 7. uri zjutraj, se do dečka poskušajo dokopati na več načinov. »Zamašitev« na približno 80 metrih poskušajo denimo razširiti z izsesavanjem, da bi lahko skozi porinili kamero. Po najdbi pramena Julenovih las so ta prizadevanja še okrepili. Kopljejo tudi predor, s katerim se želijo do Julena prebiti s strani. S cevmi poskušajo tudi preprečiti, da bi se odkrušil še kakšen del drobljive stene. Na terenu je več kot 100 reševalcev, vključno z gasilci, policisti, jamarji in potapljači, včeraj pa naj bi na kraj prispela tudi posebna ekipa strokovnjakov za miniranje. 

Twitter
Premer vodnjaka meri komaj 25 centimetrov.

Pretreseni starši 

Strta starša Vicky Garcia in Jose Rosello, ki sta pred dvema letoma zaradi srčnega napada že izgubila triletnega sina Oliverja, ostajata na prizorišču te nove družinske tragedije. Spita v bližnjem šotoru, na kraju pa jima pomagajo tudi psihologi in drugi strokovnjaki. 

O tragičnem trenutku, ko je svojega sina videl pasti v vodnjak, je 29-letni Jose spregovoril za špansko televizijo. Ta je takrat ravno pripravljal paeljo, ko je deček stekel v smeri vodnjaka. »Na ogenj sem ravno vrgel drva in stekel za njim. Moja sestrična je bila bližje in preden sem dosegel odprtino se je za njim že vrgla na tla. Ni ga bilo več. Sprva sem še slišal njegov jok, nato pa niti tega ne več,« je opisal skozi solze. Zaključil je s srce parajočimi besedami: »Edino kar lahko rečem je to, da ostani močan, Julen. Oče te ima rad in tvoj bratec nam bo pomagal.« 

Profimedia
Reševanje dečka Julena.

Brez dovoljenja 

Vodnjak, ki v času tragedije ni bil pokrit, naj bi bil izkopan na črno, poročajo španski mediji. Zanj naj ne bi bilo izdano nobeno dovoljenje, kar potrjujejo tudi mestne oblasti, ki jim v dokumentaciji ni uspelo najti niti zaznambe, da bi vrtino kdor koli odobril, niti kakršnega koli poročila, da je bil vodnjak izkopan. Bega tudi vprašanje, zakaj je bil vodnjak odprt, pri čemer odgovorni zagotavljajo, da so pred enim mesecem, ko je bil izkopan, odprtino prekrili s kamni in peskom. Župan Totalana na drugi strani zavrača obtožbe, da je bilo reševanje v prvih dveh dneh povsem neorganizirano. Dejal je, da uporabljajo najrazličnejšo tehnologijo in da jim na poti stojijo številne ovire. 

Odprtih ostaja tudi veliko drugih vprašanj. Denimo to, kako je deček, odet v plašček, v tako ozko odprtino s številnimi udrtinami ter štrlečimi koreninami in kamni sploh padel tako globoko, brez da bi se nekje zagozdil. Mnoge bega tudi najdba skodelice in bonbončkov. Glede na to, da so te našli nad mestom »zamašitve,« kako se lahko deček nahaja pod njimi? Na ta vprašanja trenutno ni odgovorov, prioriteta pa ostaja prebiti se do mesta, kjer naj bi obležal. Največ upanja še vedno predstavlja predor, ki ga kopljejo horizontalno v pobočje, a čas se izteka. Da bi bil Julen še živ, menijo strokovnjaki, bi moral na mestu, kjer je ujet, obstajati zračni mehurček. Če je v vsej tragediji imel to srečo, šteje vsaka sekunda.

Profimedia
Reševanje dečka Julena.

Profimedia
Reševanje dečka Julena.