Čustveno

Poglejte to deklico, to je prava borka!

P.K.
24. 1. 2019, 20.05
Deli članek:

Zaradi prezgodnjega rojstva je utrpela nemalo zdravstvenih zapletov, a malčica se ne vda.

osebni arhiv
Najmlajša članica Erjavčevih je sicer izredno dobrovoljna in nasmejana malčica.

Spoznajte družino Erjavec iz Podravja, ki se ji je pred dobrim letom rodil tretji otrok,  deklica Neža. Mamica Ines nam pove, da je njena hčerkica na svet prijokala z urgentnim carskim rezom. 

»Neža se je rodila kar tri mesece prezgodaj. Tehtala je samo 1200 gramov, velika pa je bila 37 centimetrov. Takrat so bile solze sreče in žalosti,« je o prvih močnih čustvih, ko se je soočala s prezgodnjim porodom, spregovorila mlada mamica.

Izjemna podpora

Dolgo so morali ostati v bolnišnici. Deklica je sicer lepo napredovala, a kmalu so sledili hudi zapleti. Nastopili so po tem, ko so ji odstranili cevko, ki ji je pomagala dihati. »Neža je tisti dan dobila krvavitve v pljučih in možganih, nato je doživela še srčni zastoj. Ampak ni se vdala – dokazala je, da je borka v pravem pomenu besede. Iz tega se je sicer »izmazala«, a sledili so še novi, dodatni zapleti: sepsa, zlatenica, epileptični napadi,« pojasni hrabra mamica, ki je bila punčki v izjemno podporo. 

Živijo z eno plačo

Žal je zaradi vseh zapletov mala Neža delni invalid. Diagnosticirali so ji cerebralno paralizo. »Prizadete ima nogice, rokice in hrbtenjačo,« pove družina. Trinajstmesečna deklica tako potrebuje terapije in pripomočke, ki bi ji pomagali pri gibanju, a ker zavarovalnica ne krije vsega, se je družina, v kateri je zaposlen samo oče, odločila, da dobre Slovence prosi za pomoč, s katero bi Neži omogočili nego in rehabilitacijo, zaradi katerih bi se ji stanje izboljšalo. Tako družina zbira zamaške in denarne donacije.

Kako pomagati

Zamaške lahko oddate na naslednjih lokacijah: PGD Kraplje, Križevci, Globoko,Avto center FEAL (Celje),Gimnazija Murska Sobota,Mint Caffe (Murska Sobota). Zamaške lahko oddate tudi v podjetju Softtrade (Ljutomer), Plesnem centru ADC (Ajdovščina), Caffeju la peche (Radenci), osnovni šoli in vrtcu Mala Nedelja. Več o zbirnih mestih in drugih podrobnosti akcije za Nežo tudi na facebooku profilu z naslovom Zamašek za Nežo.

V kolikor jih bi želeli podpreti s finančno donacijo v poljubni višini, pa to lahko storite prek ptujske enote Rdečega križa. TRR: SI56 0420 2000 0348 846, namen nakazila: pomoč za Nežo, sklic: SI00 245109.

Osebni arhiv
Mamica Ines s tri mesece prezgodaj rojeno hčerko Nežo.