Parkoposetniki

Parkirni imperiji v slovenski prestolnici

Mirko Vorkapić
25. 1. 2019, 06.50
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 13.03
Deli članek:

Lastništvo parkirnih prostorov in pobiranje parkirnine sta težkokategorni posel. Lastniki pomembnejših ljubljanskih parkirišč ustvarjajo milijonske dobičke.

Parkiraj.si
Parkirna hiša Šentpeter je še zadnja v lasti podjetnika Jožeta Anderliča.

Primož Lavre
Nepremičninar Jože Anderlič je ponudil »parkirišče« ob prenosih lastništva posestva Mala Seva.

Eden pomembnejših lastnikov parkirišč v Ljubljani je podjetnik Jože Anderlič, ki je zaradi finančnih težav začel razprodajati svoj nepremičninski imperij. Del njegovega premoženja in vir sredstev, s katerimi je odplačeval dolgove, so bile štiri parkirne hiše na elitnih lokacijah. Dve je že prodal Avstrijcem, pripravlja pa se tudi na prodajo tretje. Anderlič je skupini List Group prodal Parkirno hišo Kapitelj v središču Ljubljane, v bližini mestne tržnice, s kapaciteto 180 parkirnih prostorov. V Parkirni hiši Kapitelj, d. o. o., so lani ustvarili 150 tisoč evrov dobička, novi lastnik pa bo zanjo plačal več kot pet milijonov evrov. Avstrijci bodo kupili tudi parkirno hišo Meksiko, ki jo tako kot Parkirno hišo Trdinova upravlja podjetje Reitenburg, d. o. o. Ta parkirna hiša stoji v neposredni bližini UKC Ljubljana, le kilometer od središča mesta. V njej je na voljo več kot 522 parkirnih prostorov. Podjetje Reitenburg, d. o. o, katerega ustanovitelj je Jože Anderlič, je imelo lani nekaj več kot 600 tisoč evrov dobička. Anderlič je sicer v začetku leta 2018 prodal največjo ljubljansko parkirno hišo Trdinova v bližini okrožnega sodišča s 1182 parkirnimi prostori in neuradno zanjo dobil 14 milijonov evrov.

Šentpeter
Tako v Anderličevi lasti ostaja samo Parkirna hiša Šentpeter, ki je lani imela milijon in pol evrov prihodkov ter 110 tisoč evrov dobička. Parkirna hiša stoji na križišču Zaloške ceste in notranjega cestnega obroča ob Njegoševi cesti, prav tako v neposredni bližini UKC Ljubljana. Objekt poleg 472 parkirnih prostorov združuje še trgovske in gostinske površine, na vrhu objekta pa je postavljena tudi poslovna stavba. Cena začetne ure parkiranja, tako kot v parkirnih hiša Trdinova, Meksiko in Kapitelj, znaša dva evra, za vsako naslednjo uro pa morajo vozniki avtomobilov odšteti 2,40 evra. Mesečni najem znaša 150 evrov.

Janez

bralec
Zajeten znesek.

Podjetje Janez, d. o. o, je v lasti Marjana Cerarja, Irene Cerar in Boštjana Cerarja ter obratuje več parkirišč v prestolnici. Družba, ki se ukvarja tudi s projektiranjem in izdelavo elektronskih naprav ter alarmnih sistemov je imela lani 1,868.139 prihodkov, od tega 122 tisočakov dobička. Parkirna hiša Dunajski kristali, katere delni lastnik je podjetje Janez d.o.o., ima na voljo 239 parkirnih prostorov (1,50 evra na uro), Stožice BS4/2 okrog 200 (1 evro na uro), parkirni hiši Metelkova in Kotnikova sprejmeta 750 vozil (1,40 evra na uro), parkirišče Šiška 130 (0,5 evra na uro), javni parkirišči na Vilharjevi 12 nasproti Telekoma Slovenije 150 (1 evro na uro), parkirišče Metalka-Viator 140 tovornih in 120 osebnih vozil, parkirišče Slovenia avto pa 20 vozil. 

Trg republike

Lastnik in upravnik Parkirne hiše Trg republike je družba BSL, d. o. o., njen lastnik je Artros, d. o. o., katerega glavni delničar je Andrej Toš. Podjetje je lani ustvarilo dobri 560 tisoč evrov prometa. Za prvo uro parkiranja je treba sicer odšteti 2 evra, za vsako naslednjo pa 2,40 evra. Mesečni abonenti plačajo 185 evrov.

Šest parkirnih hiš

Delniška družba SPL, ki je lani poslovala s 1,4 milijona evrov dobička, za občasni ali mesečni najem ponuja parkirne prostore v šestih parkirnih hišah v Ljubljani. V Bežigrajskem dvoru lahko parkirate za evro in pol na uro, v parkirni hiši Komenskega za 1,60 evra, v Belle vie Tivoli pa boste odšteli 0,90 evra. Mesečni najem parkirnih prostorov je mogoč v garažni hiši Steletova 6 (52,82 evra), v garažni hiši Topniška 33 (49,18 evra) in v parkirni hiši Taborski dvor (100 evrov).