Zanimivosti

Ste pripravljeni v svoj dom sprejeti ostarele starše?

Zoran Franc
25. 1. 2019, 07.00
Deli članek:

Svoj dom odpreti in ga deliti s starši ni nujno slaba izbira, a bo zahtevala kar nekaj prilagoditev, pogovorov in organizacije. Ste pripravljeni na to?

Dreamstime
stari starši in otroci.jpg

Večinoma se mladi v času študija odselijo od doma. Okusijo svobodo, začnejo stremeti in posegati za svojimi sanjami ter ideali in si tako počasi graditi svoj lasten dom oziroma gnezdece. Mnogi se sicer po študiju, sploh če živijo v bližini mesta, kjer so dobili redno zaposlitev, vrnejo domov. Velikokrat se zaradi pomanjkanja denarja ali nezmožnosti plačevanja najemnine ne morejo odseliti na svoje. Spet drugi se za življenje s starši odločijo, ko so starši starejši in potrebujejo pomoč, da jim ne bi bilo treba v dom. Ne glede na to, kdo se h komu preseli, združevanje večih generacij pod isto streho zmeraj zahteva sprejemanje kompromisov.

Pretehtajmo vse zakaje

Preden se odločite za skupno bivanje z ostarelimi starši, premislite, na kaj vse bo bivanje vplivalo in kaj bo treba spremeniti ali postoriti. Nikar te odločitve ne sprejmite sami, temveč se o sobivanju temeljito pogovorite s partnerjem in otroki. Življenje s starši bo pomenilo namreč manj zasebnosti in intime, vmešavanje v določene stvari … Ko boste prišli do končnega sklepa, se o vsem pogovorite tudi s starši in po potrebi tudi vse zapišite. Dogovorite se, kako boste reševali spore, ko bo stanje napeto, preverite, skupaj preverite, kakšne imajo možnosti za dostopnost do trgovin, javnega prevoza, kaj vam lahko ponudijo v zameno, kako si boste razdelili stroške … Dogovorite se tudi, ali gre zgolj za začasno preselitev ali stalno in kdaj se boste o tem dokončno pogovorili.  Kako boste ravnali, če se spremeni zdravstveno stanje.

Dreamstime
pogovor z otroki

Osnovne prilagoditve

Tako kot ste morali urediti dom ob prihodu otroka, ga morate prilagoditi tudi starejšim. Ne pozabite, da morate v prvi vrsti misliti na praktičnost. Poskrbite tudi, da bo vaš dom varen in bo omogočal preprost dostop do najnujnejših stvari. Poskrbite za dodatne ročaje na stopnicah in v kopalnici ter predsobi. Namestite dodatne luči. Če je mogoče, večino stvari namestite v višino oči, razmislite o višini umivalnika in stranišča …  

Potencialne nevarnosti

Odstranite vse nevarne kable po tleh in tako zmanjšajte možnost padcev. Zamenjajte poškodovana stikala in odstranite vse nevarnosti, ki bi lahko povzročile zdrse, padce in druge poškodbe.