Kaj je narobe na ministrstvu za kulturo

Šarec sprejel Prešičkov odstop, odleti naj tudi Škoberne

G.G.
28. 1. 2019, 10.00
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 17.08
Deli članek:

Minister za kulturo Dejan Prešiček se je znašel v nezavidljivem položaju. V nedeljo zvečer je premierju Marjanu Šarcu že ponudil odstop. Šarec ga je danes sprejel.

Bobo
Kulturni minister Dejan Prešiček
Šarec je dejal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu, ki je nastal na ministrstvu, prav, ob tem pa se je obregnil ob nekatere člane ministrske ekipe, ki so primer v minulih dneh komentirali.

Šarec je najprej izrazil sožalje svojcem in sodelavcem tragično preminulega uslužbenca na ministrstvu za kulturo. 

"Pretekli teden je bil zame naporen. Predsednik socialdemokratov Dejan Židan mi je dal težko nalogo, naj sam presodim, kakšna naj bo usoda ministra Prešička. O tem sem veliko premišljeval. Danes je dan, da razrešimo to dilemo, ki smo jo bili priča prejšnji teden. Deloma jo je razrešil že minister s pismom," je povedal Šarec in dejal, da ne more oporekati ministrovim dosežkom v zadnjih mesecih.  

"Ne morem pa mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da se v tej zasedbi ne da več delati. Zato sprejemam odstop, predvsem zaradi umirjanja odnosov in vrnitev v normalno stanje, v katerem se bodo lahko začele reševati nakopičene težave," je sprejel odločitev Šarec in opozoril, da številne prijave zaradi mobinga v preteklih letih kažejo na dolgoročno načete odnose na tem ministrstvu. Zato bo naloga novega ministra, da uredi zadeve." Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti tudi vase in ugotoviti, kaj je narobe na tem ministrstvu, da že vsa leta poslušamo o skrhanih odnosih, da se zadeve ne premikajo in da so pripeljale celo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra," je dejal Šarec.

Šarec želi, da odleti tudi Škoberne

Šarec je o Prešičkovem odstopu danes že obvestil predsednika DZ Dejana Židana. Prešičku bo funkcija prenehala, ko se bo DZ z odstopom seznanil na seji, obvestilo o odstopu ministra se na dnevni red seje DZ uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. V desetih dneh po prenehanju funkcije ministra mora predsednik vlade predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. 

Šarec je odslovil tudi državna sekretarja. Očitki so leteli predvsem na Jana Škoberneta, ki se naj bi prav tako neprimerno vedel do uslužbencev ministrstva. Šarec zdaj od SD pričakuje, da mu čim prej predstavijo predloge za novega ministra in nova sekretarja, kajti, kot je dejal, "če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem tega ministrstva vedno senca dvoma."

Židan pravi, da v SD že danes pričenjajo z vsemi opravili, ki so potrebna za imenovanje novega ministra ali ministrice za kulturo.

Bobo
Šarec želi, da odide celotno vodstvo ministrstva.

Meni, da se mu je zgodil javni linč

Ministra Prešička so obtoževali zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih na ministrstvu za kulturo, kar je zanikal. Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj da ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.