Oboroževanje

ZDA načrtuje namestitev vesoljskih senzorjev za protiraketno zaščito

B.K./STA
17. 1. 2019, 09.21
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 09.23
Deli članek:

Ameriško obrambno ministrstvo bo danes predstavilo novo, agresivnejšo strategijo protiraketne obrambe.

Reuters
Ameriški protiraketni sistem THAAD.

Nova strategija poziva k razvoju mreže satelitov za zgodnje odkrivanje sovražnih raket in namestitev prestreznih raket v vesolju.

Vsakoletni pregled protiraketne obrambe Pentagonu nalaga kongres, tokratni pa je še posebej aktualen, saj se je ruski predsednik Vladimir Putin pohvalil, da Rusija razvija manevrirne strateške jedrske rakete, ki so 20-krat hitrejše od zvoka. Rusija se je zadnja leta redno pritoževala nad ameriško protiraketno obrambo, še posebej, ko so jo ZDA nameščale v Evropi.

»Odgovarjamo na okolje v katerem naši morebitni nasprotniki hitro razvijajo in proizvajajo vedno raznovrstnejše napadalne rakete. Te lahko ogrozijo varnost ZDA, naših zaveznikov, partnerjev in naših sil v tujini,« je pred predstavitvijo za britanski časnik The Guardian dejal neimenovani uradnik Pentagona.

Kako bo nova strategija vplivala na odnose med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in Putinom, se bo najverjetneje izkazalo v prihodnjih dneh. ZDA so pred Trumpom zatrjevale, da je njihova protiraketna obramba usmerjena proti malopridnim državam, kot sta Iran in Severna Koreja, vendar pa Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sedaj že skoraj prijateljujeta. Nove rakete podobno kot Rusija razvija tudi Kitajska.