Gorenjska

Zaščiteno postovko je leto in pol zadrževal v kletki

G.G.
17. 1. 2019, 08.45
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 08.51
Deli članek:

Policisti so iz kletke na dvorišču neke hiše na Gorenjskem rešili ptico ptico postovko, ki je na seznamu zaščitenih živalskih vrst.

PU Kranj
Postovka se bo vrnila v naravo čez nekaj mesecev.

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da je posameznik z območja Gorenjske utemeljeno osumljen, da je iz okolja vzel zaščiteno žival, samico ptice postovke, ter jo na dvorišču v kletki leto in pol zadrževal v ujetništvu. Iz društva za opazovanje pa so sporočili, da je bila ptica v ujetništvu v neustreznih bivalnih razmerah in brez ustrezne oskrbe.

PU Kranj
Kletka ni primeren prostor za divje ptice.

Postovka po oceni strokovnjaka ne bi bila sama zmožna preživeti v naravi, zato so jo namestili v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muti. Ptico bodo v zatočišču poskušali rehabilitirati, njena vrnitev v naravo pa bo predvidoma mogoča šele čez nekaj mesecev.

Postovka je sicer na seznamu zaščitenih živalskih vrst in tudi na t. i. rdečem seznamu ptičev gnezdilcev, saj gre za žival, za katero obstaja nevarnost, da bo zaradi sprememb v življenjskem prostoru postala ogrožena.

Storilca bodo kazensko ovadili zaradi kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora.

PU Kranj
Trenutno je nameščena v Zatočišču za živali prosto živečih vrst na Muti