Po prestolnici

FOTO: Odstavili Trumpa, zanetili proteste in ga pregnali na Krim

J.P.
17. 1. 2019, 08.04
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 08.49
Deli članek:

Avtorji mu v Evropi niso namenili prostora. Sprejela ga je le Rusija.

Profimedia
Za Trumpom naj bi ostal le zapis na prtičku.

V neposredni bližini Bele hiše je zaokrožila lažna edicija ameriškega časnika The Washington Post, ki se ponaša z bombastično naslovnico: ameriški predsednik Donald Trump je odstopil in pobegnil na Krim, kamor so ga pregnali protesti.

Aktivisti, ki so delili publikacijo, so bili opaženi včeraj zjutraj. Pozorni bralci so omenjeni časnik nemudoma obvestili od dogajanju. Pristojni so že izdali opozorilo, da publikacija z datumom 1. maj 2019 ni njihov izdelek in da primer še raziskujejo.

Profimedia
Izdali so tudi spletno različico.

Niz lažnih dogodkov

V naslovnem članku piše, da je Trump 1. maja četrt čez tretjo uro zjutraj v naglici zapustil Ovalno pisarno v Beli hiši – za njim naj bi ostal le zapis na prtičku, v katerem je s prstom pokazal na "pokvarjeno" Hillary Clinton, skrivnostnega Hfiorja in medije z njihovimi lažnimi novicami. Prebrati je mogoče tudi pričevanja štirih članov osebja Bele hiše, ki pa niso bili imenovani.

Sprva se je špekuliralo, da je za potegavščino katera od radikalnih liberalnih politično aktivističnih skupin – bodisi MoveOn bodisi CODEPINK –, a je pozneje odgovornost prevzela progresivna neprofitna skupina The Yes Men.

Lažna novica o odstopu in prisegi podpredsednika Mikea Pencea, ki obljubi, da se bo po svojih najboljših močeh prihulil, odjekne v času množičnih protestov, katerih hrbtenico tvori gibanje #MeToo. Kot poroča RT, vzporedno z njimi poteka kampanja nadlegovanja uradnikov Bele hiše in republikanskih zakonodajalcev. Novici o Trumpovem odstopu sledijo praznovanja širom oble, evropske države pa mu ena za drugo odklanjajo zavetje. Na koncu se zateče v objem Rusije – na Krim.

Bolj smiselno

Sprva se je špekuliralo, da je za potegavščino katera od radikalnih liberalnih politično aktivističnih skupin – bodisi MoveOn bodisi CODEPINK –, a je pozneje odgovornost prevzela progresivna neprofitna skupina The Yes Men. Onnesha Roychoudhuri, ena od sodelujočih pri lažni publikaciji, je ob tem dejala, da je njihova izmišljena zgodba "bolj smiselna od naše trenutne resničnosti". Med avtorji je tudi L. A. Kauffman.

Poleg tiskane izdaje je na voljo tudi spletna različica.