Aretiran

Načrtoval napad na Belo hišo

J.P./STA
17. 1. 2019, 07.16
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 07.23
Deli članek:

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v sredo v Atlanti aretiral 21-letnega Hashera Jallala Taheba iz Georgie, ki je nameraval napasti Belo hišo s protitankovsko raketo. Taheb sicer ni bil povezan s terorističnimi organizacijami, o napadu pa je govoril policijskemu informatorju, ki ga je spremljal od oktobra lani.

Profimedia
Mladenič je razmišljal, da bi bilo lepo napasti Belo hišo, Kip svobode v New Yorku in še kakšno drugo odmevno tarčo, s katero bi se zapisal v zgodovino.

Aretirali so ga med posebno lažno operacijo, ko je mislil, da se bo srečal z nekom, ki mu bo v zameno za avtomobil predal eksploziv. Scenarij so pripravili agenti FBI. Taheb je napad pripravljal v svoji glavi. Želel naj bi sicer potovati na območje pod nadzorom skrajne sunitske Islamske države (IS), vendar to ni bilo izvedljivo, ker nima potnega lista.

FBI je nanj postal pozoren, ko so ga sosedje slišali, da se jezi na ZDA in Izrael ter hvali IS. FBI mu je zato dodelil informatorja, ki ga je pri tem vzpodbujal. Mladenič je razmišljal, da bi bilo lepo napasti Belo hišo, Kip svobode v New Yorku in še kakšno drugo odmevno tarčo, s katero bi se zapisal v zgodovino.

Informatorju se je kasneje pridružil še agent FBI, ki se je predstavljal kot somišljenik in skupaj so razpravljali, kaj napasti in kako to izvesti. Taheb se ni zavedal, da ga vodita v past vse do srede, ko so mu nataknili lisice in se je njegova "teroristična kariera" končala.