Eksperiment

Prva rastlina na Luni preživela le dva dni

B.K.
17. 1. 2019, 08.34
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 08.35
Deli članek:

Kitajska je na ’temno stran’ lune poleg sonde poslala še seme bombaževca.

Twitter (@CGTNOfficial)
Vzklitje semen bombaževca.

Vesoljsko plovilo Chang’e-4, ki se je decembra z Zemlje odpravilo na potovanje proti ’temni strani’ Lune, je na svojem krovu, poleg senzorjev in računalnikov, gostilo tudi nekaj živega – seme bombaževca. Chang’e-4 je na zadnji strani našega naravnega satelita pristal v začetku leta, v torek (15. januarja) pa je bombaževec tudi odgnal.

Ponosni kitajski znanstveniki so fotografijo kalčka nemudoma delili z javnostjo. Gre namreč za prvi uspešni poskus vzklitja zemeljske rastline na Luni.

A veselje je bilo kratkotrajno. Mrzla vesoljska noč je bila namreč preveč za nebogljen kalček bombaževca, ki je danes umrl, so sporočili iz univerze Chongqing, kjer vodijo omenjeni eksperiment.

Tega so se lotili tako, da so semena bombaževca – skupaj s semeni krompirja in repnjakovca, ter jajčeci vinskih mušic in z glivami kvasovkami – postavili na rodovitno zemljo v slabih 20 centimetrov visoko pločevinko, ki so jo nato nepredušno zaprli. V teoriji bi tovrstno okolje lahko postalo samozadostno, saj bi rastline proizvedle kisik za mušice, kvasovke njihovo hrano, mušice pa ogljikov dioksid, ki je hrana za rastline.

Kmalu po tem, ko se je 3. januarja Chang’e-4 dotaknil tal na Luni, so kitajski znanstveniki v vesolje poslali signal, ki je aktiviral sisteme za prilagajanje temperature, svetlobe in vode v pločevinki. Sistemi so delovali do 12. januarja, ko se je na tistem delu Lune začela noč. Ta traja tam približno 14 zemeljskih dni.

Znanstveniki so nato izklopili omenjene sisteme za prilagajanje toplote, svetlobe in vlage, vsebina pa je pri minus 50 stopinjah Celzija dodobra zmrznila. Odtalila se bo šele, ko bo na površje znova posijalo sonce in ogrelo pločevinko. Znanstveniki predvidevajo, da se bo takrat vsebina pločevinke začela razgrajati. Ker bodo temperature višje od 30 stopinj Celzija in tako neprimerne za novo rast, ne pričakujejo drugih sprememb v pločevinki. A pustimo se presenetiti.