»Pravica za Davida«

Skrušen oče: »Nihče mi ni mogel pomagati, oče ga ni rešil, mati ga ni rešila, sestra ga ni rešila«

R.T.
26. 12. 2018, 19.53
Posodobljeno: 26. 12. 2018, 21.22
Deli članek:

»Jaz bom ponovno na trgu ob 18. uri. Ne pride mi na misel, da mojega otroka prepustim zločincem in morilcem,« je danes ob izpustu dejal Davor Dragičević, oče tragično preminulega Davida.

Zajem zaslonske slike
Oče Davor je legel na mesto, na katerem je življenje izgubil njegov sin.

Točno ob 18. uri so se zbrali podporniki družine Dragičević, ki se skupaj z njimi borijo za »pravico za Davida.« Močno jih je spodbodla tudi včerajšnja aretacija, ko so očeta Davorja nato čez noč pridržali. Ker jim je policija zbiranje na osrednjem trgu v Banjaluki prepovedala, so se odločili, da odidejo po »Davidovi zadnji poti,« torej poti, ki jo je usodne noči 18. marca ubral tragično preminuli 21-letni. Karavana več tisoč ljudi je tako z očetom Davorjem na čelu krenila na pot, na mestu, kjer je David umrl, pa je oče Davor legel na tla. »Kdo lahko kaj takšnega naredi fantu, otroku, angelu, ki je štel komaj 21 let? Da ga posilijo, ga ubijejo. On pa, ubogi, tako … Nihče mi ni mogel pomagati, oče ga ni rešil, mati ga ni rešila, sestra ga ni rešila. Niso ga rešili ljudje, ki so ga iskali,« je spregovoril vidno pretreseni oče, ki je sicer vseskozi pozival k mirnim protestom. 

Profimedia
V podporo Davidu so se zbrali tudi v Beogradu.

Spomnimo, David Dragičević je umrl marca letos v nepojasnjenih okoliščinah. Policisti so sprva dejali, da je šlo za samomor, a so se pozneje začeli zapletati v lastnih izjavah. Starši na drugi strani trdijo, da ga je umorila policija, oblasti pa obtožujejo, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste. S skupino »Pravda za Davida« (pravica za Davida) že več mesecev protestirajo in si prizadevajo za razjasnitev okoliščin Davidove smrti. Protest se je ob približno 19. uri končal, minil pa je razmeroma mirno. Razen kakšnega poka petard, pri čemer naj bi ena tek poletela tudi v enega od policistov, niso zabeležili hujših incidentov. Oče Davor je vse prisotne še pred zaključkom pozval, naj se mu pridružijo tudi na jutrišnjem protestu. Protesti v podporo staršem preminulega Davida so sicer danes potekajo tudi v Beogradu in Sarajevu.