Prebivalci Banjeluke na nogah!

Očeta ubitega Davida aretirali! Mama sprašuje oblasti: "Kdo je ubil mojega otroka?"

G.G./STA
25. 12. 2018, 16.53
Posodobljeno: 25. 12. 2018, 21.32
Deli članek:

V Banjaluki vladajo izredne razmere. Do stopnjevanja napetosti je prišlo po tem, ko je policija v ponedeljek zjutraj prijela Davorja Dragičevića, očeta pokojnega 21-letnega Davida, ki je bil marca ubit v nepojasnjenih okoliščinah.

Oštra Nula / Twitter
Policisti in protestniki na Trgu Krajine v Banjaluki.

Tiskovna predstavnica srbske entitete BiH Marija Markanović je pojasnila, da so ga prijeli zaradi "suma ogrožanja varnosti uradnih oseb" oziroma, ker se ni odzval na poziv na zaslišanje na policijo. Dodala je, da bo do nadaljnjega ostal v priporu. Potrdila je, da so ga privedli ob uporabi sile, da pa pri tem ni bil poškodovan. Lokalni mediji trdijo, da so mu pri aretaciji zlomili roko.

Prijeli so tudi njegovo soprogo Suzano Radanović, mamo ubitega Davida, zaradi verbalnega spopada s policijo in ker jim je skušala preprečiti, da bi odstranili improviziran spomenik sinu. Suzano so medtem že izpustili. "Imate tudi sami otroke, imate matere?" je spraševala Suzana policiste. "Poglejte mojega otroka! Imel je 21 let. Kdo je ubil mojega otroka?" je v obupu govorila policistom, ki so po službeni dolžnosti molčali.

Nekaj po 18. uri so se protestniki spet zgrnili na ulice. Policisti jih pozivajo, naj ne hodijo po cesti, protestniki pa proti oblastnikom vzklikajo: "Morilci!".

Pridržali tudi opozicijske politike

Policija je prijela tudi več opozicijskih politikov, med njimi predsednika Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislava Borenovića in poslanca te stranke v parlamentu entitete Draška Stanivukovića, ki pa so jih po nekaj urah že izpustili. Popoldne so znova pridržali Stanivukovića, ki se je vrnil na trg in pozival k protestom. 

Za razjasnitev umora

Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki že mesece vztraja na trgu in zahteva razjasnitev umora najstnika.

Predsednik največje opozicijske stranke v entiteti Srbske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je dogodke v Banjaluki označil kot institucionalno nasilje nad ljudmi, ki samo zahtevajo resnico o smrti mladeniča.

Transparency International v BiH pa je ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. Namesto, da bi policija preiskovala umor Dragičevića, usmerja svoje delovanje proti političnim nasprotnikom oblasti in aktivistom, ki želijo resnico o smrti mladeniča.

Iz delegacije Evropske unije in urada posebnega predstavnika EU v BiH so izrazili zaskrbljenost zaradi nasilja ter od notranjega ministrstva zahtevali pojasnila o aretacijah. Spomnili so, da so se njihovi predstavniki nedavno srečali z Davorjem Dragičevićem in Murizom Memićem, očetom v nepojasnjenih okoliščinah ubitega mladeniča Dženana Memića v Sarajevu.

"Pozdravljamo njune neumorne napore, da po mirni poti iščeta pravico za smrt svojih sinov," so dodali v predstavništvih EU ter izpostavili, da sta uspela vzbuditi več nezadovoljstva zaradi pomanjkanja vladavine prava in nekaznovanosti v BiH kot katerakoli politična stranka.