Nevarnost cunamija

Medtem ko mrtve še preštevajo, se pripravlja že nov?

S.R./STA
26. 12. 2018, 17.58
Posodobljeno: 26. 12. 2018, 18.03
Deli članek:

Strokovnjaki po cunamiju, ki je v soboto prizadel obalo indonezijskih otokov Java in Sumatra, opozarjajo, da nevarnost novega cunamija še ni minila.

Pro
Posledice cunamija v Indoneziji.

Vulkan Anak Krakatau, katerega izbruh naj bi sprožil sobotni cunami, je še vedno aktiven. Indonezijske oblasti za klimatologijo in geofiziko (BMKG) so prebivalce danes posvarile, da naj se izogibajo obalnih predelov, saj bi lahko nove aktivnosti vulkana sprožile nov cunami. "Izogibajte se obalnih območij od 500 metrov do enega kilometra v notranjost," je dejala vodja BMKG Dwikorita Karnawati

Po navedbah agencije veter nosi pepel in pesek iz vulkana proti bližnjima mestoma Cilegon in Serang na Javi, zato so prebivalcem svetovali uporabo mask in očal, če se zadržujejo na prostem. 

Reuters
Posledice cunamija v Indoneziji.

Iskanje žrtev

Reševalci na težko dostopnem zahodnem delu otoka Java medtem nadaljujejo iskanje žrtev. Cunami je uničil ceste in mostove ter cele vasi odrezal od sveta. Skoraj 22.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove in sedaj bivajo v zatočiščih. Tiskovni predstavnik agencije Sutopo Purwo Nugroho je dejal, da obstaja možnost, da bo število mrtvih še naraslo. 

Močan popotresni val, ki je bil posledica izbruha vulkana Anak Krakatoa v ožini Sunda med Javo in Sumatro, je prebivalce in turiste presenetil ponoči, ko so na priljubljenih plažah na jugu Sumatre in zahodnem robu Jave večmetrski valovi poplavili hiše in hotele ob obali.