Zanimivosti

Pripravimo domače kreme za suho kožo

Zoran Franc
26. 12. 2018, 16.00
Deli članek:

Če se poleti zavarujemo pred močnimi sončnimi žarki, se moramo pozimi obvarovati pred mrazom Posebej izpostavljeni so roke in obraz. Ste jih zaščitili?

Dreamstime
Z malo truda pripravite izjemno hranilne in negovalne domače kreme.

Zavedati se moramo, da je pozimi naša koža izpostavljena dvema ekstremoma. Zunanjemu vlažnemu zraku in na drugi strani suhemu zraku v prostorih, kjer bivamo. Centralno ogrevanje namreč zrak zelo izsušuje in ta postopoma izsušuje našo kožo. Koža postane suha, na posameznih predelih se lušči, je groba in razdražena. Pogosto občutimo, kot da jo zateguje, zato ji moramo priskrbeti posebno nego ter jih zagotoviti zaščito pred zunanjimi dejavniki in jo oskrbeti z zadostno količino vlage. Preizkusite naslednje recepte za pripravo krem za roke pa tudi obraz.

Vlažilna krema z avokadovim oljem

Za pripravo izjemno hranilne in vlažilne kreme potrebujete: 15 g avokadovega olja, 10 g mandljevega olja, 5 g olja pšeničnih kalčkov, 1 čajno žličko glicerina, 1 čajno žličko čebeljega voska, 30 g vode, eterično olje po želji. Priprava: Sestavine si vnaprej pripravite in jih stehtajte oziroma odmerite. Nato v primerno kozico zlijte olja in dodajte vosek. Mešanico segrevajte nad parno kopeljo. V drugi kozici segrejte vodo in glicerin do temperature, približno enake oljem. Nato z mešalnikom mešajte oljno mešanico in ji počasi dolivajte vodno mešanico. Mešajte, dokler se krema ne učvrsti. Nato jo prelijte v sterilno posodo in shranite v hladilnik.

Negovalna krema z mandljevim oljem

Kadar je koža že napokana in se lušči, ji moramo zagotoviti primerno nego oziroma jo še izdatneje nahraniti. Zmešajte ¼ skodelice čebeljega voska, ½ skodelice mandljevega olja, ½ skodelicekokosovega olja in ¼ skodelice rožne vode. V kozici, ki jo postavite nad vodno kopel, najprej stopite vosek, nato pa mu dodajte mandljevo in kokosovo olje. V drugi posodi na približno enako temperaturo segrejte še rožno vodo. Nato posodi odstranite z ognja in oljni osnovi dodajajte rožno vodo. Mešanico ves čas mešajte z mešalnikom, dokler se krema ne učvrsti. Potem kremo prelijte v sterilno posodico in pustite, da se ohladi. Hranite v hladilniku.

Dreamstime
Poskrbite, da bodo vaše roke vedno primerno navlažene.