PREVERJAMO

Za praznike se zredimo do 5 kilogramov

Z.F.
25. 12. 2018, 21.22
Posodobljeno: 25. 12. 2018, 21.23
Deli članek:

Porcija purana z mlinci vsebuje okoli 427 kalorij, medtem ko kos makove potice kar 280 kalorij. Koliko kalorij boste torej zaužili samo za božično večerjo? Se vam zdi, da preveč? Preverite.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Raziskave, ki so jih izvedli na zagrebški prehrambno-biotehniški fakulteti, so pokazale, da med prazniki zgolj pri enem obroku zaužijemo od 4500 do 7000 kalorij. Za normalno delovanje sicer ženska, ki pri svojem delu pretežno sedi, ter starejši in fizično manj aktivni ljudje potrebujejo le do 1600 kalorij dnevno. Odraščajoča dekleta in aktivni moški in ženske v povprečju potrebujejo 2200 kalorij na dan, medtem ko odraščajoči fantje in telesno bolj aktivni moški okoli 2800 kalorij. Ne glede na to, katero starostno skupino ljudi pogledamo, se nikakor ne približamo količini kalorij, ki smo jih sposobni zaužiti zgolj v enem obroku med prazniki.

V štirih dneh do 20.000 kalorij

Dreamstime
Pojejte manj kaloričnih sladic in namesto teh v prehrano vključite več sadja in zelenjave.

Če vzamemo za primer božično večerjo, ki je izjemno bogat in kaloričen obrok, in tako zaužijemo 7000 kalorij, od tega 5000 kalorij preveč, ki jih pomnožimo s štiri, saj bomo zagotovo enako dobro, če ne celo še bolje, jedli za božič ter staro in novo leto, dosežemo številko 20.000 kalorij v zgolj štirih dneh. Strokovnjaki ocenjujejo, da vnos 7700 kalorij dnevno pomeni en kilogram dodatne teže. V tem primeru se boste torej zgolj za praznike zredili za slabe tri kilograme. To pa še ni vse, k večanju teže pripomore tudi povečan vnos soli, ki je v omenjenih obrokih ne manjka in dodatno zadržuje vodo v telesu. Če se boste na ta način »mastili« ves praznični teden, boste torej z lahkoto težji za dobrih pet kilogramov.