Zanimivosti

Nezdravi priboljški naj ne bodo edini obroki!

Tea Dečman
25. 12. 2018, 11.06
Deli članek:

Je pač že tako, da si ljudje vsaj nekajkrat na leto radi privoščimo malce več, težave pa se začnejo, kadar to izobilje dobrot za nas postane prevelik zalogaj.

Dreamstime
BOŽIČ, MANDARINE, HRANA

Zakaj se prenajedamo? Odgovor se na prvi pogled zdi povsem preprost, a raziskave so pokazale, da ni hrana sama tisto, zaradi česar med prazniki pojemo preveč in se ne znamo ustaviti. Krive so okoliščine, v katerih oziroma zaradi katerih jemo. Ne jemo torej zato, ker smo lačni ali je hrana, ki jo uživamo, tako dobra, da se ne moremo ustaviti. Jemo zato, ker smo si privoščili, ker je praznik, ker smo v prijetni družbi, ker smo veseli, sproščeni in ker jedo vsi okrog nas. Vse te okoliščine spodbudijo naš tek, da skoraj nezavedno ves čas po malem grizljamo in srkamo, pa se tega skorajda ne zavedamo. Prav tako je alkohol eden glavnih krivcev za krepak in konstanten tek; pogosto zamaje našo odločenost, da bomo kljub obloženi mizi zdravo jedli.

Ključna je uravnotežena prehrana

Toda najboljša zaščita pred prenajedanjem med prazniki je prav naša odločnost, torej odločitev, da letos tega pač ne bomo počeli, da bomo jedli zdravo, uravnoteženo in v mejah normalnega. To pomeni, da je poleg prazničnih priboljškov dobro zaužiti tudi zadostne količine polnovredne hrane, zelenjave in sadja, ki bodo pospešili našo prebavo. Hrano je treba enakomerno razdeliti na dnevne obroke, jo uživati zmerno in predvsem dobro prežvečiti. Da pa vas v dobri družbi ne bo preveč zaneslo, predlagamo nekaj zvijač. Pomembna je hidratacija – vedno pijte dovolj vode. Ne izpuščajte zajtrka, saj spodbuja presnovo. Gibanje naj bo stalnica vaših prazničnih dni – pojdite na sprehod po snegu z otroki, vnuki, prijatelji. Ne pijte na prazen želodec in ne pustite si dolivati pijače, tako boste vedno imeli nadzor nad tem, koliko popijete.