Zanimivosti

Naj decembrski dnevi ne prikličejo bolečine

Tea Dečman
25. 12. 2018, 15.00
Deli članek:

Božično okrasje v trgovinah že konec oktobra, decembrska gneča na cesti in v trgovinah, nestrpni potrošniki na vsakem koraku, (pre)številne novoletne zabave ...

PR
božič

Ni čudno, da gre vse več ljudem praznični december vse bolj na živce. In kako ga spet vzljubiti ter kljub potrošniški skomercializiranosti božično-novoletnih praznikov vendarle uživati v čarobnem božiču in prelomnem silvestrovem? Če ste se nasitili vsega, kar spada k sodobnemu božiču in praznovanju novega leta, se za začetek vrnite v otroštvo. Vzemite si čas samo zase, preglejte stare fotografije in poskušajte obuditi čim več prijetnih spominov na otroške praznične zimske dni. Družinsko okraševanje smrečice, vonj po maminih in babičinih prazničnih slaščicah, občutek topline, ko po sankanju sezuješ škornje ter se ogreješ v toplem domu ali pri babici in dedku na krušni peči, družabne igre in smeh, ki zapolnjujejo temne zimske dni, vonj po sveže zapadlem snegu, škripanje pod nogami, ko se z družino v snegu odpraviš k polnočnici, čarobna svetloba lučk na božičnem drevesu ter iskreče se paličice ... Vsak ima svoje edinstvene spomine, z lastnim pomenom in čustveno vrednostjo. Poskušajte obuditi predvsem tiste lepe spomine, ki vam jih ne more odvzeti prav noben neprijeten ali celo težek dogodek, ki ste ga morda doživeli v decembrskem času.

Božič za samske

Čeprav se božični prazniki vrtijo okrog družine in družinskih prazničnih srečanj, to še ne pomeni, da so samski ljudje med božično-novoletnimi prazniki obsojeni na osamljenost in zagrenjenost. Če ste samski, se najprej odločite, kaj pravzaprav želite: preživeti božič sami (pa to še ne pomeni, da tudi osamljeni!) v intimi lastnega doma ali skupaj z družino in prijatelji. Morda k sebi povabite druge samske prijateljice in si pričarate božič za ženske. Možnosti je vsekakor veliko in samo od vas je odvisno, kako se boste lotili svojega božiča v samskem stanu – z vnaprejšnjo odločitvijo, da bo letošnji božič tako in tako uničen, ali v iskanju topline in ljubezni.