"Kot meteor"

VIDEO: Prvi posnetek izstrelitve ruskega nadzvočnega plovila avangard

S.R.
26. 12. 2018, 15.07
Posodobljeno: 26. 12. 2018, 16.55
Deli članek:

Ruska javnost je končno dočakala videoposnetek izstrelitve »hipersoničnega« plovila avangard. A samega plovila ob tem niso uzrli.

YouTube
Izstrelitev.

Posnetek je objavilo rusko obrambno ministrstvo, na portalu RT pa so ob tem navedli, da gre za javni posnetek izstrelitve najnovejše nadzvočne rakete avangard, ki naj bi bil v zadnji fazi razvoja. Orožje naj bi bilo zrelo za uporabo naslednje leto. 

Na posnetku izstrelitve je sicer videti le raketo, ki plovilo ponese v atmosfero, ne pa tudi poznejšo lansiranje plovila. »Ta bo kot meteor,« je avangard že pred časom opisal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je spremljal tudi zadnjo izstrelitev. V primeru Avangard gre sicer za plovila, ki so sposobna manevriranja na robu vesolja in ki se pri velikih hitrostih lahko izognejo tudi protiraketni obrambi.

"Strateško" orožje

Putin je že v preteklosti napovedal, da bodo zaradi te rakete dosedanji protiraketni sistemi postali neuporabni. "Rusija ima nov tip strateškega orožja," se je pohvalil. "Na moj ukaz je obrambno ministrstvo pripravilo in izvedlo končni preizkus tega sistema. Končal se je z absolutnim uspehom," je izjavil Putin na srečanju s člani vlade, ki so ga prenašale tudi televizije, poroča STA.

Ta zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, Putin pa je bil medtem v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe. Hipersonična raketa naj bi bila sposobna letenja z 20-kratno hitrostjo zvoka, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi jedrsko orožje, še poroča STA.  ZDA in zahodni zavezniki so po tej predstavitvi novega ruskega orožja izrazili zaskrbljenost, opozorili pa so tudi, da Rusija krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je nato napovedal tudi, da se bodo ZDA odpovedale sporazumu o omejevanju razvoja jedrskih raket srednjega dosega (INF).