Usmrtitev

"To je Alahova volja": skandinavski študentki označili za njegovi sovražnici in ju usmrtili

J.P.
21. 12. 2018, 09.14
Posodobljeno: 21. 12. 2018, 09.29
Deli članek:

Domnevni teroristi Islamske države so skandinavski študentki označili za »sovražnici Boga« in ju usmrtili.

Facebook
Umorjeni študentki: 24-letna Louisa Vesterager Jespersen in ...

Danka Louisa Vesterager (24) in Norvežanka Maren Ueland (28) sta bili v ponedeljek najdeni mrtvi v bližini vasice Imlil v Maroku.

Iz maščevanja

Danska obveščevalna služba je potrdila istovetnost posnetka, ki kroži po spletu – delijo ga predvsem podporniki Islamske države – in ki prikazuje obglavljenje Danke. Dejanje je bilo opravljeno z velikim nožem; moški, ki ga vihti, pa kriči, da je taka Alahova volja. Skrajneži so v posnetku dejali, da sta umora maščevanje za zračne napade Zahodnih sil v Siriji. Čeprav Islamska država odgovornosti za umora še ni prevzela, njeni podporniki na družbenih omrežjih dejanje pozdravljajo.

Instagram
... 28-letna Maren Ueland.

Oboroženi z rezili

Maroški policisti so tri osumljence aretirali na avtobusni postaji v Marakešu, potem ko je eden od tamkajšnjih trgovcev opazil njihove nože in obvestil oblasti. Zasegli so jim štiri nože.

Trojica je v drugem posnetku prisegla zvestobo vodji Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju. V njem so se tudi ponorčevali iz maroške obveščevalne službe, ker jih ni uspela izslediti.

Osumljenci so stari od 25 do 33 let. Trije so bili identificirani z začetnicami: R. A. je leta 1985 rojeni trgovec, ki živi v vasici blizu Marakeša, leta 1991 rojeni A. E. in dve leti mlajši O. A. pa sta iz omenjenega mesta.

Prijateljici

Skandinavki, ki sta se na Norveškem skupaj usposabljali za vodičke v naravi, sta bili v Marakešu opaženi s tremi moškimi, preden sta se odpravili proti gorovju Atlas. Na njuni trupli je naletel francoski par.