Konec izrednih razmer

Policija na lovu za upravljavci dronov, ki so na kolena spravili londonsko letališče

S.R./STA
21. 12. 2018, 07.55
Posodobljeno: 21. 12. 2018, 08.11
Deli članek:

Londonsko letališče Gatwick so davi znova odprli za promet, potem ko je bilo več kot en dan zaprto zaradi težav z droni.

Reuters
Letališče Gatwick je po težavah z droni znova odprto.

Z letališča so sporočili, da je promet vzpostavljen ter da je omejeno število letal pripravljeno za odhode in prihode. Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek ob 3. uri so promet znova vzpostavili, a so ga po 45 minutah spet prekinili zaradi poročil o dronih blizu letališča.

Prihode številnih letal so v četrtek preusmerili na druga letališča, med drugim na londonski Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, odhode pa preložili do nadaljnjega. Drona sta skupaj potovalne načrte pokvarila približno 110.000 potnikom. Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov sicer pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov. 

Še vedno jih iščejo

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.

Policija upravljavcev dronov, ki so povzročili težave na Gatwicku, še ni našla. Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, da bi to lahko označili za terorizem.