S trebuhom za kruhom, doma pa računi

Pustil je prazno stanovanje, pričakal pa ga je visok račun za vodo

T.L.
21. 12. 2018, 08.30
Deli članek:

Ko ljudje za več mesecev zapustijo svoja stanovanja, to avtomatično ne pomeni, da jim stroškov ne bo potrebno plačati. To se je na neprijeten način naučil moški iz Osijeka.

Profimedia
Vodovodna pipa.

Te dni so na Hrvaškem objavili podatke, ki kažejo, da se je iz države med leti 2013 in 2016 izselilo še več ljudi, kot so doslej ocenjevali: govorijo o najmanj o 102.000 ljudeh.

Veliko ljudi, ki zaradi službe zapustijo Hrvaško in si začasen dom ustvarijo na tujem, pusti prazno stanovanje, kjer pa jih pogosto pričaka neljubo presenečenje v obliki visokega računa za storitve, ki jih niso uporabljali.

Eno do mest, od koder so se ljudje množično izseljevali na drugam zaradi začasnih ali sezonskih del, je tudi Osijek. Izkušnjo moškega iz Osijeka so predstavili na spletni strani Glas Slavonije.

Moški se je aprila letos najprej sam odpravil v Nemčijo, ker pa si je uspel urediti razmere, mu je julija sledila žena z dvema otrokoma. Od takrat je bilo njihovo stanovanje prazno, saj ga oddati niso želeli. Osiječan je pojasnil, da so pred selitvijo na tuje poslali dopis na podjetje Vodovod-Osijeka d.o.o. in jih obvestili, da v stanovanju najmanj leto dni ne bo živel nihče. Osiječan je ocenil, da so z dopisom rešili morebitne težave z računi in da bodo do nadaljnjega plačevali le "pavšalni znesek", vendar se je zmotil.

Pred odhodom pisal podjetju, vendar ...

Nedavno mu je namreč sorodnik sporočil, da je vodovodu dolžan 600 kun (okoli 80 evrov). "Bil sem šokiran. Saj v stanovanju ni nikogar! Ne bom plačeval vode, ki jo je porabil nekdo drug," je odločen Osiječan, ki ima po novem berlinski naslov.

Osiješko Združenje stanovalcev je seznanjeno s tovrstno problematiko. Zaradi (začasnega) izseljevanja na tuje in sezonskega dela na Jadranski obali je namreč vse več praznih stanovanj v večstanovanjskih zgradbah, s čimer pa postaja vse večji problem (ne)plačilo režijskih stroškov, povezanih z oskrbo vode stanovalcem.

Zaradi niza tehničnih težav lastniki stanovanjskih stavb v večini primerov v svojih stanovanjih nimajo vgrajenih števcev porabe vode. Redki pa so tudi primeri, ko so stanovalci večstanovanjske stavbe složni, da lastnikom praznih stanovanj ni potrebno plačati porabe vode.  

Srž težave: mešanica neznanja in nesodelovanja

"Z ene strani gre za problem neznanja s strani lastnikov stanovanj, ki ne vedo, da ni dovolj, da se v času daljše odsotnosti na pristojnem vodovodu 'odjavijo' od oskrbe z vodo na vodovodu. Glede plačila morajo namreč soglasje doseči v zgradbi, kjer živijo, in ob sodelovanju z drugimi lastniki stanovanj. Svoj odhod bi morali najaviti predstavniku lastnikov stanovanj, on bi moral organizirati sestanek in pridobiti soglasje večine lastnikov, da lastnik praznega stanovanja v času odsotnosti plačuje le pavšal," so zagato pojasnili na Združenju stanovalcev.

S tem pa še zdaleč ni konec težav, saj, kot so nadaljevali, morda predstavniki lastnikov sploh niso seznanjeni s to možnostjo, če pa že so, je v večjih zgradbah težko zagotoviti potrebno prisotnost lastnikov stanovanja na sklicanem sestanku. Ni redek pojav tudi, da drugi sumničavi lastniki stanovanj ne verjamejo zagotovilom o praznih stanovanjih, saj se bojijo, da bo lastnik čez nekaj mesecev, v stanovanje naselil podnajemnike, pa da tega nihče ne bo opazil. Težav je veliko, vse pa so povezane z nesodelovanjem med lastniki stanovanj in dejstvom, da je premalo skupne volje, da bi se poskrbelo za skupni interes vseh stanovalcev.

Ob opisanem primeru so iz tamkajšnjega podjetja, ki skrbi za vodovod, sporočili, da potrošnjo vode meri glavni vodomer (naprava za merjenje porabe vode), obračunava pa se lahko na tri različne načine, o čemer odločajo lastniki stanovanj v posamezni zgradbi. Prvi način zajema število prijavljenih članov v gospodinjstvu, drugi način glede na porabo internega vodomera, če so jih lastniki vgradili, in tretji način, ki je mešan (kdor ima vodomer, po vodomeru, ostali pa plačujejo po številu članov.) Za mešani obračun bi moral uporabnik dobiti soglasje večine lastnikov stanovanj v zgradbi, ki je glede na zakon glede na lastniški delež in ne števila lastnikov.

Skratka, vse kaže, da bo moral Osiječan, ki opisanih korakov ni upošteval, slej kot prej račun za vodo poravnati ...