Z avtomatskim orožjem

FOTO in VIDEO: Napadalec, ki je na božičnem sejmu pokončal tri ljudi, še vedno na begu

J.P.
12. 12. 2018, 07.12
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 11.35
Deli članek:

Napadalec, ki je udaril na božičnem sejmu v Strasbourgu, je še vedno na begu. V napadu so bile ubite tri osebe, 13 jih je ranjenih, od tega osem huje in pet lažje.

Profimedia
Streljati je začel v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma.

Kot je le nekaj ur po napadu sporočil francoski notranji minister Christophe Castaner, so vsakršne demonstracije v mestu prepovedane, da lahko oblasti zagotovijo »totalno« mobilizacijo policije, da bi zagotovili varnost. Na delu je več kot 350 enot, ki lovijo napadalca. Pri tem jim pomagajo tudi helikopterji. Poostrili so tudi nadzor državnih meja.

Profimedia
Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma oziroma naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Pobegnil s taksijem

Francoska vlada je dvignila raven varnostnih ukrepov v državi.

Identiteta strelca, ki je z avtomatskim orožjem udaril v bližini enega največjih in najstarejših božičnih sejmov, je znana. 29-letni domačin Cherif Chekatt je na ulici Rue des Orfevres v bližini trga Kleber začel streljati včeraj okoli 20. ure. Nekaj strelov je izmenjal tudi s policisti, nato pa pobegnil, čeprav so ga policisti ranili. Odpeljal se je v ukradenem taksiju.

Profimedia
Ubil je najmanj tri ljudi, 12 pa ranil.

Ko je bilo jasno, da gre za napad, je notranji minister prebivalce pozval, naj ne hodijo na ulice. Obstal je tudi javni promet.

Med ranjenimi naj bi bil italijanski novinar, med žrtvami pa je tudi tajski turist.

Med žrtvami torkovega streljanja v Strasbourgu po podatkih zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov.

Na seznamu groženj

Strelec se je v tem severovzhodnem francoskem mestu rodil leta 1989. Pristojni domnevajo, da se je radikaliziral šele pred kratkim. V torek zjutraj so ga skušali aretirati v zvezi s primerom ropa in umora, a ga ni bilo doma. Dejanje naj ne bi bilo povezano s streljanjem. Policisti so sicer med hišno preiskavo pri njem našli granate. Kot smo poročali, njegova kartoteka nosi oznako Fiche S, s katero so označeni posamezniki, za katere sumijo, da so se radikalizirali. Na seznamu jih je približno 26.000.

Zaznali radikalizacijo

Teroristični motiv streljanja še ni potrjen, je danes dejal državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez.

Profimedia
Francoska vlada je dvignila raven varnostnih ukrepov v državi.

"Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom," je povedal Nunez. 

"Terorističnega motiva v tem trenutku nismo potrdili, zato v zvezi s tem vse pozivam k previdnosti," je dejal državni sekretar. Pojasnil je, da preiskava poteka in zaenkrat ni mogoče niti potrditi niti ovreči teroristične hipoteze. 

Nunez je povedal še, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo.