Streli v središču

FOTO in VIDEO: 29-letnik se je zjutraj izmaknil policiji, zvečer na prazničnih ulicah sejal smrt

T.L.
11. 12. 2018, 21.21
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 00.38
Deli članek:

Po zadnjih uradnih podatkih sta v napadu umrli dve osebi, Do zaključka redakcije napadalca še niso ulovili.

Profimedia
Streli na ulicah Strasbourga.

Francoski mediji poročajo, da sta v strelskem napadu v Strasbourgu umrli dve osebi, trinajst oseb pa je ranjenih, od tega jih je več v kritičnem stanju. Ulice je policija zaprla, ljudje pa so se po napadu zatekli v gostinske lokale in stanovanja. Agencija Reuters poroča, da je policija strelca identificirala, gre pa za policiji poznano osebo. BFM TV in Le Figaro poročata, da gre za 29-letnega Cherifa C.njegova datoteka pa nosi oznako S, ki jo v Franciji dobijo posamezniki, osumljeni radikalizacije.   

BFM TV je ob tem še poročala, da je policija zjutraj preiskala bivališče 29-letnika, vendar pa jim je osumljenec pobegnil, med hišno preiskavo pa so našli eksplozivna sredstva. So pa se policisti na naslovu 29-letnika oglasili v povezavi s preiskavo ropa. 

Streli so okoli 20. ure odjeknil na ulici Rue des Orfevres v bližini trga Kleber, kjer poteka tudi božični sejem, ki vsako leto v prazničnem času pritegne množice turistov. Sprva ni bilo jasno, ali gre za teroristični napad, agencija AFP pa je kmalu poročala, da je preiskavo napada prevzela protiteroristična enota. Iz urada tožilca so sporočili, da dogodek obravnavajo kot teroristični napad. 

Do zaključka redakcije napadalca še niso prijeli, naj pa bi ga policijske enote in vojska, ki je tudi na terenu, že obkolili in tudi ranili.

Francoski Le Figaro, ki se sklicuje na neimenovani vir, je poročal, da je policija obkrožila napadalca. Agenciji DPA in AFP pa, da je vojska streljala na napadalca, ki je streljal nazaj. BBC je poročal, da je bil v izmenjavi ognja z vojsko napadalec tudi ranjen. 

Reuters
Na ulicah je tudi vojska.

Priča napada slišala več kot deset strelov

Peter Fritz je za BBC povedal, da je slišal strele in na mostu našel ustreljeno osebo. Skušal ji je pomagati, vendar je bilo prepozno in moški je umrl. Lokalni novinar Bruno Poussard pa je na twitterju zapisal, da je na ulici v središču mesta slišal več kot deset strelov, najprej enega ali dva, nato so so si sledili v rafalu. 

Naš novinar iz Strasbourga: Morali smo v lokale

V Strasbougu je tudi naš novinar Luka Tetičkovič, ki je bil v času javljanja v enem od tamkajšnjih lokalov, saj je policija ulice izpraznila. Iz Strasbourga je sporočil: "Strelov ni bilo slišati, tudi ko so v center mesta že začele prihajati varnostne strukture, obiskovalci se niso začeli bežati. Nenadoma so nas policisti precej glasno in odločno spravili iz ulic v bližnje lokale, kjer se trenutno še vedno nahajamo. Staro mestno jedro je zaprto, na ulicah so samo policisti, kriminalisti, videl sem tudi več vojakov."Priče so povedale, da so nekaj trenutkov potem ko so odjeknili streli, trg preplavili oboroženi policisti in poskrbeli za zelo hitro evakuacijo območja.  

Zaradi strogih varnostnih ukrepov, ki po napadih v zadnjih letih na božično-novoletne sejme veljajo tudi v Strasbourgu, še ni jasno, kako je napadalcu uspelo mimo vstopnih točk pod nadzorom varnostnikov prenesti orožje. Kot nam je sporočil naš novinar, so varnostniki pred vstopom pregledovali torbe, tudi njegovo. 

V dvorani ujeti tudi slovenski košarkarji

V Strasbourgu pa je košarkarsko tekmo odigrala tudi ljubljanska ekipa KK Petrol Olimpija. Na obračunu osmega kola Lige prvakov so zaigrali proti SIG Strasbourgu. Tekmo so izgubili, po tekmi pa zaradi dogajanja na ulici dvorane niso smeli zapustiti.  

"Ravnokar so v Strasbourgu na božičnem sejmu streljali. Po zadnjih podatkih je eden umrl, trije so ranjeni. Sporočamo, da smo vsi študentje novinarstva, ki smo se v tem času udeležili strokovne ekskurzije v Strasbourgu, na varnem," pa so na družbenem omrežju kmalu po napadu sporočili slovenski študentje novinarstva, ki se nahajajo v Strasbourgu, kjer so zvečer okoli 20. ure odjeknili streli.

Reuters
Streli v Strasbourgu.

Reuters
Policija je ulice hitro spraznila.