Vaginizem

Kaj povzroča krčevite bolečine tam spodaj?

Tea Dečman
11. 12. 2018, 21.30
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 23.20
Deli članek:

Vaginizem: ste že kdaj slišali zanj? Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi česar je spolni odnos boleč oziroma nemogoč.

Profimedia
Vaginizem oz. mišični krč na vhodu v nožnico se sproži ob poskusu spolnega občevanja in prepreči spolnemu udu, da prodre v nožnico.

Vaginizem oziroma mišični krč na vhodu v nožnico se sproži ob poskusu spolnega občevanja in prepreči spolnemu udu, da prodre v nožnico. To je videti tako, da se nožnica zapre in stisne skupaj ter nikakor noče popustiti. Kot rečeno, večinoma je živčnega izvora in se pojavi zaradi različnih vrst strahov, povezanih s seksom. Lahko gre za strah pred spolnim odnosom, ki je lahko posledica kakšne neprijetne izkušnje iz mladosti. Vaginizem naj bi imelo od enega do šest odstotkov žensk. Bolečina med spolnim odnosom pa je še precej pogostejša. A kljub temu ne gre vse metati v isti koš. Ginekolog je prvi in predvsem pravi naslov, da postavi diagnozo vaginizem. Ko namreč izključi vse fiziološke vzroke za nezmožnost spolnega odnosa, je potrebna nadaljnja psihoterapevtska obravnava.

Boleč spolni odnos

Bolečina, ki jo ženska čuti med spolnim odnosom globlje v nožnici oziroma v mali medenici, je običajno povezana z različnimi fiziološkimi procesi v rodilih. Pri prvem spolnem odnosu lahko zoženje vagine in bolečino povzroči neraztegnjena deviška kožica, resnejšo težavo pa predstavlja bolezensko stanje, imenovano vaginizem oziroma disparevnija, pri kateri ženska med vaginalno penetracijo doživlja močne, nehotene in nenadzorovane vaginalne mišične krče, ki onemogočajo penetracijo penisa, prsta ali celo tampona.

Kaj storiti?

Prvi korak je urejen partnerski odnos, zato se veliko in odkrito pogovarjajte, tudi o spolnem življenju. Ne obremenjujte se s spolnostjo, pripravljeni boste, ko boste najmanj pričakovali. Moški pa bodite nežni in občasno presenetite svoje drage. Če ne gre drugače, poiščite pomoč psihoterapevta.

Vzroki

Povzročijo jo lahko travma od poroda ali operacije, endometrioza, kronična okužba urinalnega trakta ali psihološki vzroki.