Zaradi zapletov in nasprotovanj v domovini je Mayjeva danes začela posvete z evropskimi kolegi. Od njih želi dodatna zagotovila glede sporazuma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po sestanku z britansko premierko Thereso May v Berlinu dejala, da sporazuma o brexitu ni mogoče spreminjati, so povedali viri blizu kanclerke. To naj bi Merklova izjavila na sestanku z zastopniki svoje politične stranke, s katerimi se je srečala po pogovoru z Mayevo, ki se je oglasila v Berlinu. Mayeva trenutno pri evropskih kolegih išče podporo za spremembo pogojev ob izstopu Velike Britanije iz EU. 

Udeleženci na sestanku še navajajo besede kanclerke, češ da verjame, da bodo z Mayevo lahko našli rešitev, ker si večina britanskih zastopnikov ne želi izstopa iz EU brez sporazuma.

Igrice "oditi ali ne oditi" imajo počasi dovolj

Merklova je še izpostavila, da bilateralna srečanja niso primerna za iskanje podpore tovrstnim spremembam, saj da se morajo tovrstne pobude predstaviti vsem državam članicam EU. Kancelarka je še ponovila, da je sporazum med Londonom in Brusljem dober sporazum, ki določa prihodnje odnose Združenega kraljestva z Unijo. Mayeva bo sicer svoje stališče predstavila na vrhu v Bruslju, ki bo potekalo v četrtek in petek.

Mayeva je v Berlin pripotovala iz Haaga, kjer se je sešla z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem, ki je po pogovorih tvitnil, da je imel koristen dialog z britansko premierko, poroča STA. Tiskovni predstavnik Downing Streeta je srečanje označil za produktivno. "Voditelja sta se strinjala, da bo 'varovalka' ostala začasna," je povedal. "Strinjala sta se, da bosta sodelovala pri iskanju poti," je dodal tiskovni predstavnik.

Zvečer je Mayeva imela v Bruslju na programu še srečanje s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Tusk je po približno uro dolgem pogovoru tvitnil, da želijo voditelji ostalih 27 članic EU pomagati Mayevi pri reševanju dogovora o brexitu, a je vprašanje kako. Zapisal je še, da sta imela z Mayevo dolg in iskren pogovor, poroča STA.

V četrtek in petek se misli pogovoriti tudi s kolegi na vrhu Evropske unije, ob robu katerega je Tusk za četrtek že sklical vrh o brexitu. Ob tem je ponovil, da novih pogajanj o dogovoru ne bo. To je danes v Evropskem parlamentu ponovil tudi Juncker.

Kaj skrbi britanske parlamentarce

Kot največji problem v britanskem parlamentu se je izkazala t. i. varovalka. Ta predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, v katerem ne bo ne carin ne kvot, bodo pa veljale skupne zunanje carine. Poleg tega bi za Severno Irsko še naprej veljala tista pravila notranjega trga, ki so ključna za preprečitev "trde meje" na irskem otoku, na primer zakonodaja o blagu in pravila o državnih pomočeh. S tem naj bi zavarovali velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske.