Današnjih protivladnih protestov rumenih jopičev se po vsej Franciji udeležuje 31.000 ljudi. Policija je doslej aretirala skupno 700 oseb, je sporočil namestnik francoskega ministra za notranje zadeve Laurent Nunez. V središču Pariza se je zbralo okoli 1500 ljudi, ki večinoma mirno izražajo nasprotovanje predsedniku države Emmanuelu Macronu.

Na slovitih Elizejskih poljanah v središču francoske prestolnice se je na protestih, ki potekajo tretjo soboto zapored, zbralo 1500 ljudi. Množica ljudi se je mirno sprehodila po ulici do policijske zapore, kjer so se ustavili.

Na območju Pariza so doslej skupno našteli 8000 protestnikov, po vsej državi pa se protestov udeležuje 31.000 ljudi, je Nuneza povzela francoska tiskovna agencija AFP. V primerjavi s številom protestnikov pred tednom dni, ko so jih po vsej Franciji našteli več kot 100.000, so današnje številke precej manjše.

Tudi nasilnih izgredov in nasilja, ki jim je bil Pariz priča pred tednom dni, je bilo danes do poldneva bistveno manj. V stranskih ulicah v bližini Elizejskih poljan in Slavoloka zmage je prišlo do nekaj spopadov s policijo. Protestniki so zažgali več smetnjakov, policija pa je pri tem uporabila solzivec, poroča britanska mreža BBC.

Policija je po besedah Nuneza v okviru protestov po vsej državi prijela več kot 700 ljudi. Med prijetimi v Parizu je bila večina takih, pri katerih so našli sumljivo orožje ali opremo.

Z maskami, kladivi in kamni

AFP je pred tem, sklicujoč se na vir blizu varnostnih krogov, poročala, da so prijeli najmanj 34 ljudi, ki so nosili maske, kladiva in kamne, ki bi jih lahko uporabili za spopade s policijo.

Iz strahu pred izbruhom nasilja in izgredov na za danes napovedanih protivladnih protestih so v francoski prestolnici namestili 8000 policistov. Na televizijskih posnetkih je videti policiste, ki strogo pregledujejo torbice in nahrbtnike protestnikov, ki se zbirajo na Elizejskih poljanah, je še poročala AFP.

Podzemna železnica v središču Pariza je zaprta, prav tako so zaprte številne trgovine, izložbe pa so zaščitili z barikadami. Tudi številne pariške znamenitosti, med njimi Eifflov stolp, opera in več muzejev, tudi Louvre, bodo danes zaprti.

Protesti t.i. rumenih jopičev proti visokim cenam goriva so danes napovedani v vsej Franciji, zaradi česar po vsej državi veljajo poostreni varnostni ukrepi. Organizatorji protestov so odhod na ulice napovedali kljub odločitvi vlade, da trošarin na gorivo v letu 2019 ne bodo dvignili.

Protesti rumenih jopičev proti visokim cenam goriva so danes napovedani tudi v Belgiji in na Nizozemskem. V belgijski prestolnici Bruselj je policija pred začetkom protestov prijela 50 ljudi. Po navedbah policije so jih prijeli okoli železniških postaj in v evropski četrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na bruseljskih ulicah so, da bi preprečili morebitne izgrede, okrepili policijsko navzočnost. Policija upa, da bodo protesti potekali mirno in da bodo ljudje lahko nemoteno šli po vsakodnevnih opravkih, je za belgijsko tiskovno agencijo Belga povedala tiskovna predstavnica policije Ilse Van De Keere.

Na vzhodu Belgije so rumeni jopiči davi blokirali avtocesto E40, ki vodi v Francijo, še poroča dpa.